Izraeli tükör

Csak Bibi!

Netanjahu egy zseni. Nincs hozzá fogható politikusunk, messze kimagaslik a mezőnyből. Érthető módon, a kormányfői posztja mellett néha két-három miniszteri tárcát is magánál tart egyszerre. A Likudban is belátták már: jelenleg nincsenek megfelelő politikusaik, akiket nyugodtan meg lehetne bízni bonyolultabb, felelősségteljes feladatokkal. Az egyes minisztériumok olykor csak Netanjahu közvetlen irányításával birkózhatnak meg az adott politikai-gazdasági kihívásokkal. Nem vitás: ő egyedül is jobban boldogul azzal, amit három-négy miniszter csak úgy-ahogy tudna ellátni.

Bibi regnálása hatalmas eredményeket tud felmutatni. Az elmúlt több mint tíz évben minden pozitívum neki köszönhető. Persze nem minden tökéletes, de a negatívumokért a kevésbé tehetséges, itt-ott hibázó munkatársai, valamint a külső-belső ellenség a felelős. Egy biztos: más kormányfővel minden rosszabbul alakult volna.

Ki a hibás? Nem vitás.

Az áprilisi választásokat követő sikertelen kormányalakításért és a jelenlegi zsákutcáért a baloldal és Liberman hibáztatható. Önző okokból nem léptek be a jobboldali kormányba: valójában Bibit akarták megbuktatni. Az egyetlen embert, aki alkalmas ennek az országnak a vezetésére. 
A nép akaratát viszont nem lehet csak úgy figyelmen kívül hagyni. Nem véletlen, hogy a legutóbbi választásokon a szavazásra jogosult izraeliek 17%-a megint Bibire szavazott (6.4 millióból 1.1 millióan). Nála csak Ganz-ra szavaztak többen, de ez a baloldali média sara.
Meg persze Mandelblité. Netanjahu korábbi beosztottjáé, akit Bibi juttatott a főügyészi székbe, s aki ezt most azzal hálálja meg, hogy mindenféle koholt vádak alapján vádemeléssel fenyeget.
Ugyanakkor a kormányfő ügyeiben kiterjedt nyomozást végző rendőrség is hibás. Vezetőjük szintén Bibi segítségével lett főrendőr, de aztán ő is ellene fordult. Behódolt a balodalnak. Annak a baloldalnak, amely képtelen normális választáson győzni, ezért Netanjahut nemtelen eszközökkel próbálja megbuktatni.

A jelenlegi patthelyzetért a legfelsőbb bíróságot is súlyos felelősség terheli, amennyiben nem hajlandó tudomásul venni a helyét. Amikor garantálná, hogy adott esetben úgy kezelhessék ezt a különleges tehetségű embert, mint egy közönséges törvényszegőt.

Vajon vaknak kell lenni, butának, vagy árulónak ahhoz, hogy ne Bibit akarjuk megint?

Szerencsére a Kneszetbe jutott képviselők 46%-át kitevő jobboldali/ortodox politikusok rögtön felismerték: az országot most is csak Netanjahu vezetheti ki a zsákutcából, és csak ő menthet meg minket a külső-belső ellenségtől. Egy a tábor, egy a jelszó. Csak Bibi.

Ha viszont másodjára sem sikerülne kormányt alakítania és harmadszor is előrehozott választásokat kell kiírni, abban megint csakis Liberman és a baloldal lesz a hibás.
Hiába, a haza nem vonulhat ellenzékbe. Börtönbe meg pláne nem.
Csak Bibi.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.