Felmérés: az izraeli zsidók több mint 60 százaléka böjtölni fog Jom Kippurkor

Jom Kipur ima sófár
Fotó: Shutterstock

Az Izraeli Demokrácia Intézet új felmérése szerint idén az izraeli zsidók több mint 60 százaléka tervezi a 25 órás böjt megtartását Jom Kippurkor, a zsidó engesztelés és a zsidó naptár legszentebb napján, mely kedden naplementekor kezdődik és szerda este ér véget.

Az Intézet szerint az ünnepen a zsidó izraeliek 60,5%-a tervezi, hogy böjtölni fog, míg 27,5% nem fog, 5% csak folyadékot fog inni, 7% pedig még nem döntött.

A közvélemény-kutatás eredményei közel azonos adatokat mutatnak egy 2000-es felméréssel, akkor 63% tervezett böjtölni, ám jelentősen elmarad egy 1994-es felméréstől, ami a böjtölést tervezők arányát 73% tette.

Bár a többség böjtölni fog, a megkérdezettek csupán 23 százaléka fog részt venni az egész napos zsinagógai imákon. 19 százalék tervezi, hogy zsinagógába megy, de nem marad végig, 12 százalék megy csak azért, hogy hallja a sófárt, míg 39 százalék egyáltalán nem megy zsinagógába.

- Hirdetés -

A felmérést október 3-6 között végeztek 501 zsidó megkérdezésével, a hibahatár 4.1 százalék, 95% -os megbízhatósági szint mellett.

Izrael Jom Kippur idején szünetelteti a tömegközlekedést, a kormányzati szolgáltatásokat és a TV adásokat.

A mentősök számára a Jom Kippur az év egyik legforgalmasabb napja, melyben több száz extra orvosi rendelő, rohammentős, mentős és önkéntes vesz részt az egész országban.

Mint minden évben, a világi izraeliek ki fogják használni, hogy az utak és autópályák üresek, és megtöltik bicikliző gyerekekkel és felnőttekkel.

A teljes írás >>

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.