Arab önkormányzati vezetők a rendőrség vezetőinek: “Kezeljétek úgy a bűncselekményeket, mint a jenini terrort”

Arab helyhatóságok vezetőinek találkozója magas rangú rendőrökkel Názáretben. Jó volt a légkör - fotó: Izraeli Rendőrség
Arab helyhatóságok vezetőinek találkozója magas rangú rendőrökkel Názáretben. Jó volt a légkör - fotó: Izraeli Rendőrség

A felek közötti találkozón több arab vezető olyan törvény meghozatalát szorgalmazta, amely kimondja, hogy az arab bűnöző szervezetek terrorista szervezetek. A nyomozási osztály vezetője elmondta, hogy az emberölések többségéért nem a bűnszervezetek felelősek, és hogy az arab lakosság 2,5%-a súlyos bűncselekményben vett részt.

Az arab vezetők vasárnap Názáretben magas rangú rendőrökkel találkoztak Gadi Sisu nyomozó és hírszerző osztály vezetésével. A találkozón – melyet az arab társadalomban előforduló erőszak rendőrségi kezelésének kudarca nyomán indított tiltakozások nyomán tartottak – Siso azt mondta, hogy az izraeli arab lakosság 2,5%-a, mintegy 45 ezer ember, súlyos bűncselekményben vett részt. A találkozón jelen lévő források szerint Ciso azt állította, hogy az emberölések csak kis részéért felelősek a nagyobb bűnszervezetek, és hogy az esetek nagy része a bűnözők közötti helyi vitákból származik.

A találkozón bemutatott másik adat szerint a rendőrségi megfigyelés alatt álló elkövetők körülbelül 400 vitájának 72%-a az arab társadalom bűnelkövetői közötti viták. “Későn ébredtünk, és kiderült, hogy tízezrek – szó szerint egy egész hadsereg – vesznek részt a bűncselekményben” – mondta Mansour Abbas, a Raám párt kneszet-frakciójának vezetője, aki szintén jelen volt a találkozón. “Az erőszak – mint rákos daganat – nem áll meg egy vagy két faluban, hanem az egész testre kiterjed” – tette hozzá.

Néhány polgármester azt állította, hogy olyan törvény meghozatalát kívánják előmozdítani, amely az arab bűnszervezeteket terrorista szervezetekként határozza meg, hogy kiterjesszék az ellenük kiszabott büntetési jogköröket, sőt állítsanak fel útakadályokat az arab városok bejáratainál. “Úgy akarjuk kezelni a nálunk tomboló bűncselekményeket, ahogy Izrael lép fel Jeninben a terror ellen” – tették hozzá. A találkozón a felek arra a megegyezésre jutottak, hogy a hatóságok vezetői az elkövetkező hetekben találkoznak a rendőri kerületi parancsnokokkal, és előmozdítják a városi hálózati kamerák projektet, amelyet eddig a költségvetési hiány miatt elhalasztottak.

Az arab vezetők elégedettségüket fejezték ki a találkozóról. Az arab önkormányzatok bizottságának elnöke elmondta: “Optimisták vagyunk, mert úgy érezzük, hogy a rendőrség megértette, hogy nem elegendő adatokat és táblázatokat átadni nekünk, hanem eredményeket kell felmutatni. Fontos a rendőri tisztviselőkkel folytatott beszélgetés az ünnep előestéjén, és ez egyfajta nyilatkozat a részükről – megértették, hogy a jelenlegi helyzet nem folytatódhat. ”

Kfar Qasem polgármestere hozzátette, hogy néhány helyhatósági vezető a rendőrség jelenlétének fokozását szorgalmazta a településeiken, mások viszont a túlzott rendőri jelenlétre figyelmeztettek, amely összecsapásokhoz vezethet a helyi lakossággal. “Az arab állampolgárnak biztonságosabbnak kell éreznie magát, és ehhez sok erőforrásra van szükség.” – tette hozzá. – A találkozó hangulata más volt, mint korábban, és remélem, hogy a rendőrség nyomást fog gyakorolni a bűnözés felszámolására tett kormányprogram jóváhagyására.”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.