A személyi kultusz után súlyos trauma jöhet

benjamin netanjahu izraeli miniszterelnok napszemuveges testoreivel
Fotó: Shutterstock

A kultuszt követő trauma jelenségére figyelmeztetnek a pszichológusok Benjamin Netanjahu várható távozása után. A szociológusok és pszichológusok több jelből azonosítják egy személy kultuszát egy adott vallási, társadalmi vagy politikai csoportnál – állítja a Háárec cikke.

Az ilyen csoport egy karizmatikus vezetőre koncentrál, aki parancsokat ad, és abszolút engedelmességet vár el. A vezető nem csak a csoport véleményét diktálja, hanem megfogalmazza tagjainak valóság-látását is, miközben a teljhatalmú  vezetőt mentesítik a törvények és az elfogadott normák alól.

A csoport ugyanakkor mindenkit megbüntet, aki bírál vagy egyet nem értését hangoztatja, s úgy vélik a cél szentesíti az eszközöket. Megteremtik a “velünk és ellenünk” mentalitást, ami az ellenségesség és a neheztelés érzését közvetíti a kívülállók felé. A kultusz tagjai mély érzelmi és pszichológiai függőséget alakítanak ki a vezetőhöz, amely sokáig megmarad távozása után is.

A kilábalás a pszichológusok szerint hosszú és fárasztó folyamat lehet. A „poszt-kultusz traumás szindróma” tünetei közt hangsúlyos a depresszió, az elszigeteltség, a kín, a gyász érzése, az új kapcsolatok kialakításának nehézségei, düh és kényszerítő vágy, hogy visszatérhessen a megszokott intimitás, kizárólagosság és a támogatás érzéseihez.

Mindezek alapján Netanjahu távozása után hosszú időre lesz szüksége az izraeli társadalomnak, különösen a hosszú ideje hatása alá került embereknek, amíg visszatalálnak lelki egyensúlyukhoz, és amíg a társadalom elfogadja a változást.

A jobboldalon álló embereknek hosszú időre lesz szükségük a megújulásra és a rehabilitációra, hogy képesek legyenek legyőzni függőségüket, ha ez egyáltalán megtörténik. De továbbra is megmarad a vágyuk, hogy egy „erős vezető” uralko. jon felettük, és nem fog csökkenni a „baloldali” iránti gyűlöletük sem.

A Likud és a jobb oldal várhatóan majd Netanjahu frissített modelljét fogja keresni, aki újra létrehozhatja a dicsőség napjait, hogy egy akár kevésbé karizmatikus vezetőt követhessenek ismét engedelmesen.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.