Kortárs tórai hetiszakasz-magyarázó felületet adtak ki

Rajz: Roskó Gábor

Közel kétéves munka eredményeként a Mozaik Zsidó Közösségi Hub tórai hetiszakasz-magyarázó online felületet hozott létre a MAZSIHISZ-szel és az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetemmel közösen. A Dáf Párását Sávuá – Hetiszakasz oldalak elnevezésű projekt keretein belül a zsidó közösség több mint 100 tagja helyezte izgalmas és mai szemmel is releváns megvilágításba a tórai hetiszakaszok üzenetét. A felületet, vizuális kommentárként, egyedi grafikák is színesítik.

A Mozaik Zsidó Közösségi Hub a tóraolvasási ciklus újrakezdése alkalmából tórai hetiszakasz-magyarázó online oktatási felületet készített Dáf Párását Sávuá (Hetiszakasz oldalak) néven. Bár az online felület a napokban vált teljessé, az előkészítő munka közel két évvel ezelőtt kezdődött meg. 

Az oktatási anyag egy széles körű közösségi kreatív folyamat eredményeképpen jött létre. Ennek keretein belül civil aktivisták, rabbik, közösségi vezetők és zsidó közösségi tagok vállalkoztak arra, hogy leírják, kortárs szemmel mit jelent számukra egy-egy hetiszakasz, milyen tanulságokat, üzeneteket látnak benne.

A zsidó közösséghez tartozás a 21. századi Magyarországon elsősorban személyes választás, és nem külső kényszer kérdése. A zsidó oktatás talán legnagyobb kihívása az, hogy milyen választ tud adni arra a kérdésre, hogy mi értelme van a zsidó közösség tagjának lenni? A Dáf projektnek határozott válasza van erre a kérdésre: a mai zsidó közösségben mi magunk teremtjük meg a zsidóként való létezés értelmét. Erre a legjobb módszer pedig az, hogy folytatjuk a zsidó intellektuális hagyományt és magunkénak tekintjük a Tórát, nem félünk benne megkeresni, felfedezni, vagy akár kreatív interpretáció segítségével megteremteni a saját korunk és világnézetünk értékeit.

Daf parasat savua – hetiszakasz oldalak

A Mozaik Hub fontos célkitűzése, hogy katalizátorként segítse elő a zsidó közösségi szervezetek és a közösségi tagok együttműködését. Fontosnak tartjuk, hogy a közösségi ügyeket érintő diskurzusban minél több hang kapjon szerepet, nem véletlen tehát, hogy a projekt keretein belül a zsidó közösségi élet több mint 100 szereplőjét kértük fel arra, hogy írjon egy-egy hetiszakasz-magyarázatot. A hetiszakasz oldalakon ennek eredményeként nők, férfiak, fiatalok, az idősebb generáció tagjai, a közösség vallásos és szekuláris tagjai fogalmazták meg, hogy mit jelent számukra egy-egy tórai hetiszakasz XXI. századi üzenete.

Újszerű eszközként, a tórai hetiszakaszok értelmezését nemcsak szöveges magyarázatok, hanem grafikák is segítik. Valamennyi hetiszakasz mellett Roskó Gábor egyedi vizuális kommentárját találjuk. Ezekből a művekből most egy november 15-ig látogatható kiállítás is nyílt a 2B Galériában.

A kiállítás helyszínén november 5-én 18:00-kor egy panelbeszélgetésre kerül majd sor. A beszélgetésen Balázs Gábor, az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem rektorhelyettese, Fritz Zsuzsa, a Bálint Ház igazgatója, valamint Roskó Gábor járják körbe, egyebek mellett, hogy milyen szerepet tölthet be a Tóra mint referencia pont a mai zsidó közösségben vagy a magyar társadalomban. A beszélgetőpartnerek ezen felül megvitatják, hogy mit jelent és miért fontos az educated Jew ideálja, valamint arról is beszélni fognak, hogy mi történik, ha nem “szakértők” kommentálják a Tórát.

A kezdeményezésben a Mozaik Hub partnere volt a MAZSIHISZ, valamint az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem (OR-ZSE). A hetiszakasz-részletek újrafordítását és a kommentárok gondozását Balázs Gábor, az OR-ZSE rektorhelyettese végezte. Az online felület elindulása után, a projekt kezdeményezői nyomtatott kiadásban is szeretnék közétenni a hetiszakasz oldalakat. 

A Dáf Párását Sávuá – Hetiszakasz oldalak a dafonline.hu webcímen érhető el.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.