Izrael kiadja az orosz hackert az Egyesült Államoknak

Alekszej Burkov orosz hacker és a Moszkvában elítélt Naama Issachar - fotó: képernyőkép / 13-as tévécsatorna
Alekszej Burkov orosz hacker és a Moszkvában elítélt Naama Issachar - fotó: képernyőkép / 13-as tévécsatorna

Amir Ohana igazságügyi miniszter szerdán aláírta a határozatot Alekszej Burkov orosz hacker kiadatására az Egyesült Államoknak.

“A döntésre az elmúlt hetekben a különféle pártokkal folytatott számos mélyreható megbeszélés után került sor, ideértve a politikai és jogi tényezőket is” – nyilatkozta az igazságügyi miniszter szóvivője.

Oroszország korábban fogolycserét ajánlott Izraelnek, alkutárgyának használva a Moszkvában elítélt Naama Issachar amerikai-izraeli állampolgárt.

Issachar családja két hete találkozott Ohanával, akit arra kértek, hogy késleltesse Burkov kiadatását.

A szerdai bejelentést követően a család jogi képviselete közölte, hogy fellebbezést terveznek, hogy megakadályozzák a kiadatás végrehajtását. Arra fogják kérni a bíróságot, hogy Burkovot Oroszországnak adja ki vagy késleltesse a kiadatását, amíg Naama visszatér Izraelbe.

Az izraeli-amerikai kettős állampolgár 26 éves Issachar áprilisban átutazóban volt a moszkvai repülőterén, hazafelé tartva Indiából Izraelbe.

A vámtisztviselők közel 10 gramm marihuánát találtak a bőröndjében, és letartóztatták kábítószer-birtoklásért. Néhány héttel később a vádakat súlyosbították kábítószer-csempészeti kísérletre, majd két hete 7,5 év börtönre ítélték.

A Háárec szerint Issachar nem tagadja, hogy a táskájában 10 gramm marihuána volt, de azt állította, hogy nem szándékozott átlépni az orosz határt, tehát nem csempész.

Az ügyészek szerint mivel Issachar táskája belépett az orosz légtérbe, a benne lévő kábítószerekkel, cselekedetei csempészetnek minősülnek.

Netanjahu két hete hivatalos kérelmmel fordult Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, hogy részesítse Issachart kegyelemben. Moszkva pedig azt nyilatkozta, az elnök fontolóra veszi a kérést.

Alekszej Burkov orosz hackert 2015-ben tartóztatták le, miközben Izraelben vakációzott, az Interpoltól kapott riasztást követően.

Az Egyesült Államok amerikai állampolgárok hitelkártya-adatait tartalmazó adatbázisok feltörésével és a hitelkártya-adatok más hackerekkel való megosztásával vádolja Burkovot, és követelte a kiadatását.

Burkov 2015. évi letartóztatása után az akkori igazságügyi miniszter, Ajelet Saked aláírta a végzést, hogy kiadják a férfit az Egyesült Államoknak.

A kiadatás előtt azonban az izraeli jogszabályoknak megfelelően bírósági felülvizsgálat szükséges, amelyet az igazságügyi minisztérium második végzése követett.

Oroszország többször kérte Izraelt, hogy engedje szabadon Burkovot, de az izraeli tisztviselők azt felelték, hogy várják meg a bírósági határozatot.

Röviddel Issachar letartóztatása után az oroszok felvetették az ügyét Burkovval kapcsolatban.

Nyáron egy ponton az oroszok hivatalosan felajánlották a fogolycserét, de Izrael ezt két okból elutasította. Egyfelől nagy nehézségekbe ütközne jogilag egy ilyen megállapodás jóváhagyása, másfelől Izrael nem akarta elutasítani az USA kiadatási kérelmét.

Augusztus végén az izraeli legfelsőbb bíróság jóváhagyta Burkov kiadatását az Egyesült Államoknak.

Két héttel később Benjamin Netanjahu Szocsiban találkozott Putyinnal. Az izraeli tisztviselők szerint megvitatásra került az orosz javaslat, és Netanjahu hangsúlyozta Putyinnak, hogy az orosz ügyészek Issachar ellen kért büntetése aránytalan. Netanjahu továbbá hangsúlyozta Putyinnak, hogy még ha bele is menne egy ilyen megállapodásba, a legfelsőbb bíróság ellehetetlenítené.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.