Több tízezres békepárti tüntetéssel emlékeztek Jichák Rabinra Tel-Avivban

Fotó: Bea Bar Kallos / Izraelinfo
Fotó: Bea Bar Kallos / Izraelinfo

Több tízezres békepárti tüntetésen emlékeztek meg a 24 éve meggyilkolt Jichák Rabinról szombaton Tel-Avivban.

A rendezvényt idén az “Igent a békére, nemet az erőszakra” jelmondat jegyében szervezték meg az 1995-ben meggyilkolt izraeli miniszterelnök emlékére a róla elnevezett téren. Ugyanez volt a jelszava annak a békenagygyűlésnek is, amelyen 24 éve a távozó kormányfőt támadója, Jigál Amír lelőtte.

A tömegtüntetés fő szónoka ezúttal Beni Ganz kormányfőjelölt, a centrista Kék-Fehér párt elnöke volt, aki beszédében az izraeli társadalom különböző csoportjai közti megbékélést sürgette, és nevének említése nélkül bírálta Benjamin Netanjahu miniszterelnököt.

“A gyűlölet ismét veszélyes fegyverré vált a határokat nem tisztelő politikusok kezében” – figyelmeztetett Ganz. “Rabint a viszálykeltés, az uszítás, a gyűlölet miatt gyilkolták meg. Huszonnégy éve nincs köztünk, de sajnos szégyenünkre az uszítás felüti rút fejét” – tette hozzá.

A demonstráción felszólalt Simon Sevesz, Rabin egykori kabinetfőnöke, aki Rabinhoz hasonlította Ganzot. Utána Jaron Silberman, a Rabin-gyilkossághoz vezető időket felidéző Szörnyű napok című sorozat rendezője beszélt, valamint a Nők békét hoznak nevű feminista békemozgalom képviselői.

Jichák Rabin miniszterelnök kötötte meg a palesztinokkal a békefolyamatot megalapozó oslói megállapodást 1993-ban, amiért egy évvel később Simon Peresszel és Jasszer Arafattal együtt Nobel-békedíjat kapott.

Rá két évre, 1995. november 4-én egy, a békefolyamatot elutasító izraeli szélsőséges joghallgató, Jigál Amír három lövéssel meggyilkolta, miután a kormányfő egy béketüntetésen beszédet mondott.

Képriportunk a demonstrációról:

Igent a békére, nemet az erőszakra! – a gyerekeinkért

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.