EU: Izrael ne építsen több telepet Ciszjordániában!

Légi felvétel a Ramallahtól nyugatra lévő Talmon településről Ciszjordániában - fotó: Moshe Milner / GPO
Légi felvétel a Ramallahtól nyugatra lévő Talmon településről Ciszjordániában – Fotó: Moshe Milner / GPO

Az Európai Unió felszólítja Izraelt, hogy megszálló hatalmi pozíciójával összefüggő kötelezettségeivel összhangban hagyjon fel mindenfajta telepépítési és a palesztin városokat elkerülő úthálózat-fejlesztési tevékenységével – közölte az EU külügyi szolgálata (EKSZ) hétfőn.

Az uniós szolgálat nyilatkozatában arra figyelmeztetett, hogy az október végén bejelentett, Ciszjordániában megépíteni tervezett mintegy 2000 lakás illegális telepnek minősül. Egy ilyen terv megvalósulása csökkenti az Európai Unió által támogatott, a megbékéléshez vezető egyetlen lehetőség, a kétállami megoldás és a tartós béke kilátásait – szögezték le.

Arra hívták fel a figyelmet, hogy az izraeli telepeket összekötő, de a palesztin városokat és közösségeket elkerülő közúthálózat újabb szakaszainak jóváhagyása hozzájárul Ciszjordánia területi szétaprózódásához.

Egyértelmű és változatlan az Európai Unió álláspontja a megszállt palesztin területeken zsidó telepek építését lehetővé tevő izraeli politikáról: minden ilyen tevékenység nemzetközi jogba ütközik – húzta alá az uniós nyilatkozat.

Az Európai Unió továbbra is együttműködik a két fél, valamint nemzetközi és regionális partnereivel annak érdekében, hogy támogassák a tárgyalásos úton létrejövő, két államon alapuló megoldás felé vezető folyamatot, amely az egyetlen valószerű és életképes módja a felek jogos törekvései megvalósulásának – tették hozzá.

Izrael Ciszjordániát – a Golán-fennsíkkal, a Gázai övezettel és Kelet-Jeruzsálemmel együtt – az 1967-es, úgynevezett hatnapos háborúban foglalta el, és a nemzetközi jog értelmében ezek hivatalosan azóta sem részei Izrael Államnak, hanem megszállt területek.

A palesztinok Ciszjordánia és a Gázai övezet területén tervezik létrehozni leendő államukat. Ciszjordániában jelenleg mintegy 400 ezer zsidó telepes él.

Izrael 2005-ben egyoldalú döntéssel kivonult a Gázai övezetből.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.