Jóváhagyták a Jeruzsálem óvárosába közlekedő drótkötélpályás felvonó megépítését

Fotó: YouTube képernyőkép / Jeruzsálemi Önkormányzat
Fotó: YouTube képernyőkép / Jeruzsálemi Önkormányzat

Jóváhagyta a Jeruzsálem óvárosába közlekedő drótkötélpályás felvonó tervét az izraeli kormány lakhatási ügyekkel foglalkozó miniszteri grémiuma – jelentette a helyi média.

A turisztikai minisztérium kezdeményezte ellentmondásos terv szerint kabinos drótkötélpálya vezetne a Siratófalhoz. A terv ellenzői azonban attól tartanak, hogy ezzel “Disneylanddé” változtatják az óvárost, előnytelenül megváltoztatva a városképet.

Egy kulturális örökségvédelemmel foglalkozó civil egyesület Aviháj Mandelblitt államügyészhez fordult a múlt héten, arra kérte őt, hogy akadályozza meg a terv elfogadását, mert jelenleg csak korlátozott jogkörű átmeneti kormány áll Izrael élén.

Szerintük a drótkötélpálya-hálózat megváltoztatja az óvárosnak az UNESCO világörökség részét képező látképét, és káros hatással lesz az útvonalán élő palesztin lakosokra. Úgy vélik, hogy politikai indíttatásra született az ötlet, amelynek tervezési folyamatát gyorsított eljárással hajtották végre.

Kapcsolódó cikkeink korábbról:

A tervbe vett lanovka a város 1948 óta izraeli fennhatóság alatt álló nyugati részén indulna, és onnan tartana a Sziluán-völgyhöz, a Siratófal közelébe, amely 1948 és 1967 között Jordánia fennhatósága alatt állt, a kelet-jeruzsálemi területen a jobboldali, kormányhoz közeli Elad szervezet látogatóközpont építésére készül a turisták fogadására.

A négy és fél percig tartó, 1,4 km-es úton a két végső állomás között a Cion-hegyen is megállnának a drótkötélpályán közlekedő kabinok, amelyek óránként mindkét irányba mintegy háromezer embert szállíthatnának.

A tervek ellen korábban hevesen tiltakozott a világ vezető építészeinek huszonhét fős csoportja, városvédő és közlekedésfejlesztő aktivisták, palesztinok, egyházak és baloldali szervezetek. Elfogadása után ellenzői megígérték, hogy a legfelsőbb bírósághoz fellebbeznek megépítése ellen.

A legtöbb kifogás az óváros történelmi látképének elcsúfítása miatt született, amelyet 15 hatalmas, akár 26 méter magas betonoszlop okozna. A palesztin lakosok azért tiltakoznak, mert alig négy méterrel otthonuk fölött haladnának a kocsik. A bírálók szerint a lanovka nem oldja meg Jeruzsálem óvárosának közlekedési nehézségeit sem.

A politikai és környezetvédelmi okokból is támadott terv ellenzői szerint a járművek a nemzetközi törvények szerint megszállt területnek minősülő területre érkeznének, holott a nemzetközi jog tiltja a megszállt területeken történő építkezéseket. A végállomást ráadásul különösen érzékeny helyen, a muzulmánok egyik legszentebb helyétől, az Al-Aksza mecsettől 150 méterre tervezik, és a mecsetek közelsége palesztin és nemzetközi tiltakozáshullámot indíthat el.

A Siratófalhoz vezető drótkötélpálya szerintem inkább

Szavazás eredménye

Loading ... Loading ...

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.