Liberman ultimátuma

Avigdor Liberman hadügyminiszter - fotó: Preiss / MSC / Wikipedia
Avigdor Liberman hadügyminiszter - fotó: Preiss / MSC / Wikipedia

Liberman szombat este vázolta az általa elképzelt egységkormány létrehozására irányuló feltételeket a Likud és a Kék-Fehér számára, kijelentve, hogy ha az egyik fél részéről elutasításban részesül, akkor pártja a másik fél kormányalakítási erőfeszítéseit fogja támogatni.

A Jiszrael Beitenu vezetője, Avigdor Liberman vasárnap Twitteren közölte, hogy reggel kapcsolatba lépett Benjamin Netanjahu távozóban lévő miniszterelnök irodájával és a kormányalakítással megbízott Beni Ganzzal, hogy a lehető leghamarabb sort kerítsenek egy találkozóra.

Reuven Rivlin elnök szóvivője pedig közölte, hogy az elnök szerdán fogadja Libermant, utóbbi kérésére.

Liberman szombat este vázolta az általa elképzelt egységkormány létrehozására irányuló feltételeket a Likud és a Kék-Fehér számára, kijelentve, hogy ha az egyik fél részéről elutasításban részesül, akkor pártja a másik fél kormányalakítási erőfeszítéseit fogja támogatni.

A 12-es csatornának adott interjújában Liberman azt mondta, hogy a harmadik választás elkerülése érdekében azt tervezi, hogy mind Benjamin Netanjahu távozóban lévő miniszterelnököt, mind a kormányalakítással megbízott Beni Ganzot engedmények tételére fogja szólítani. Ennek értelmében Ganznak el kell fogadnia a Reuven Rivlin elnök által körvonalazott egységkormány tervét – magyarán Netanjahu legyen az első a rotációban –, és Netanjahunak le kell mondania az őt támogató 55 fős jobboldali blokkról.

„Ganznak el kell fogadnia az elnök tervét, ideértve a szabadságolást, és Netanjahunak búcsút kell intenie az ultraortodox, messiás hívő blokkjának” – mondta Liberman. „A héten beszélni fogok mindkettőjükkel. Ha valamelyikük nem hozza meg a helyes döntést, akkor a másik oldalt fogjuk támogatni.”

Azonban Netanjahu elsősége a rotációban jogi akadályba ütközik, mivel Izrael kvázi alaptörvényei szerint „A kormányt a kormányt létrehozó Kneszet-tagnak kell vezetnie.” És mivel jelenleg Ganznak van erre felhatalmazása, neki kéne betölteni az első miniszterelnöki periódust. Ha Ganz elfogadja Liberman követelését, akkor vagy közli az elnökkel, hogy nem tud kormányt alakítani, és Netanjahu megszerzi a képviselők többségének ajánlását a következő 21 napos periódusban, vagy módosítja a törvényt.

Netanjahu jogi szituációja és az általa alakított 55 fős jobboldali blokkhoz való ragaszkodása (Likud, Jahadut Hatora, Sasz, Zsidó Otthon és Új Jobboldal) központi problémáját képezi a stagnáló koalíciós tárgyalásoknak.

Netanjahu vasárnap a kabinetülés előtt reagálva az ultimátumra azzal vádolta Libermant, hogy együttműködik a többnyire arab képviselők alkotta Egyesült Listával.

„Remélem, hogy nem így van, de úgy tűnik, hogy Liberman minden részletet összehangol az Egyesült Listával és a Kék-Fehérrel” – mondta Netanjahu.

Az Egyesült Lista képviselője, Ofir Kasszif elképzelhetetlennek írta le a lehetőséget, hogy támogassanak egy kormányt Libermannal a soraiban.

„Nincs olyan forgatókönyv, amelyben az Egyesült Lista támogatna egy olyan kormányt, amely soraiban tudja Libermant. Liberman itt az egyik legnagyobb rasszista, aki az arab állampolgárokat ‘ellenségeknek’, a zsidó demokratákat pedig ‘ötödik hadoszlopnak’ nevezi. Liberman az, aki a Hadas és az Egyesült Lista ellen bujtogatott, és terroristáknak nevezett minket, és ő volt az, aki az eltiltásomat akarta a választásokon való indulástól.”

Lehetséges forgatókönyvek:

Likud-Kék-Fehér egységkormány

Liberman követelése liberális egységkormány alakítására irányul a Kék-Fehér és a Likud között. Egy ilyen kormány egyébként nélküle is simán összejöhetne, mivel a két nagy pártnak összesen 65 széke van. A problémát az okozza, hogy a Kék-Fehér nem bízik Netanjahuban. A Likud pedig úgy véli, minél inkább szorít az idő, annál könnyebb lesz kompromisszumokra kényszeríteni a Kél-Fehért. A két nagy párt tárgyalói az elnök által felvetett terv különböző verzióiról folytat megbeszéléseket, hogy Netanjahu mikor távozik a posztjáról, és milyen garanciákkal tudnak szolgálni arra, hogy valóban megteszi.

Ha Netanjahu lemond az 55 fős blokkjáról, csak a liberális egységkormány lehetősége marad számára.

A Kék-Fehérnél a három frakció – Hoszen Leiszrael, Jes Atid és Telem – tagjai között viták vannak arról, hogy egy kormányba üljenek-e Netanjahuval, vagy éppen kisebbségi kormányt alakítsanak az arab pártok külső támogatásával. Ganz állítólag hajlandó lenne elfogadni Rivlin tervének komoly garanciákkal kiegészített verzióját. Mindkét opciónak vannak ellenzői, ami akár a szövetség felbomlását is eredményezheti.

Az egységkormány alakításának másik rendkívül kis valószínűségű lehetősége, ha a Likud szavazással megfosztja Netanjahut a pártelnöki pozíciótól. Ehhez a Likud választási bizottságát össze kell hívni, és 60 százalékos többséggel meg kell szavazni, majd pártelnöki választásokat kell tartani.

Balközép kormány az Egyesült Lista támogatásával

Ha Ganz elfogadja Liberman ultimátumát, de Netanjahu nem, akkor Liberman beváltva ígéretét Ganz mellé áll. Ganz azonban csak a Kék-Fehér, Munkapárt-Geser, Demokratikus Tábor és Egyesült Lista pártokkal tudna kormányt alakítani, és Liberman ezt a formációt a szavazáson vagy igennel vagy tartózkodással támogathatja. Ez a forgatókönyv Netanjahu rémálma.

Ez azonban szembe menne Liberman korábban hangoztatott politikájával, miszerint nem ül sem jobboldali – ultraortodox és nemzeti vallásos pártokat magába foglaló –, sem baloldali kisebbségi kormányba, „arabokkal pedig még egy párhuzamos univerzumban sem”. A Jiszrael Beitenu vezetője a szombati interjúban kerülte az egyenes választ a fent említett forgatókönyv kapcsán, inkább azt hangsúlyozta, hogy jelenleg a legfontosabb dolog az, hogy elkerüljék egy újabb választás kiírását, egy éven belül már harmadjára, és létrejöjjön egy egységkormány.

Kormány Ganzzal az élen az Egyesült Lista nélkül

Ha az Egyesült Lista tartózkodik a szavazáson, az eredmény 55 szék lenne a Likud, Sasz és Jahadut Hatora, Zsidó Otthon és az Új Jobboldal számára, és 52 szék a Kék-Fehérnek és szövetségeseinek. Két képviselő balra mozdulásán múlik a kormányalakítás. Ezt megakadályozandó ajánlotta fel Netanjahu Naftali Bennettnek, a Kneszetbeh három székkel ülő Új Jobboldal képviselőjének a védelmi miniszteri posztot és a két párt fúzióját a 22. Kneszet idejére. Liberman azt állítja, hogy be tudnak húzni egy pártot, vagy két képviselőt a jobboldali blokkból, de ennek az esélye elég haloványnak tűnik.

Bennett kinevezését vasárnap jóváhagyta a kabinet.

Likud-kormány a vallásos pártokkal és Libermannal

Ha Netanjahu igent mond és Ganz nemet, Libermannak igérete szerint csatlakoznia kell a nemzeti vallásos kormányhoz. Netanjahunak azonban valahogy kompromisszumra kéne kényszerítenie vallási és állami kérdésekben a Sasz valamint Jahadut Hatora pártokat, akik jelen pillanat szerint hajthatatlanok és egységes frontot alkotnak.

Érdekes szituációt szülne, ha ez a forgatókönyv megvalósulna, hiszen Liberman az áprilisi választások óta nem enged a besorozási törvénytervezete illetve vallás és állam kérdésekben, ami május végén a Knesszet feloszlatásához vezetett.

Ha Ganznak sem sikerül koalíciót alakítania november 20-ig, akkor a képviselőknek 21 napjuk van, hogy találjanak egy Kneszet-tagot – Netanjahu vagy Gánc is szóba jöhet –, aki megszerzi legalább 61 képviselő támogatását. A jelöltnek ezt követően 14 nap áll rendelkezésre a kormányalakításra. Ha ez sem sikerül, a harmadik választások kiírása márciusra elkerülhetetlenné válik.