Kiújultak az Izrael elleni gázai rakétatámadások

Vaskupola - fotó: Flickr
Vaskupola – Fotó: Flickr

Nyugodt éjszaka után kora reggel kiújultak a Gázai övezetből izraeli területek ellen indított rakétatámadások – jelentette az izraeli média szerdán.

Éjjel csaknem hét órán át nyugalom volt az övezet határvidékén. Reggel azonban ismét megszólaltak az izraeli légvédelmi szirénák, mert kiújultak a gázai övezetből indított rakétatámadások a környező izraeli városok és falvak ellen.

Az izraeli légierő ellencsapásokat intézett az Iszlám Dzsihád nevű gázai iszlamista terrorszervezet katonai létesítményei, köztük föld alá telepített kilövő-silói ellen. Palesztin értesülések szerint életét vesztette egy ember Gáza várostól nyugatra.

A Jediot Aharonot című izraeli újság honlapja, a ynet szerint a vaskupola légvédelmi rendszer befogta azokat a lövedékeket, amelyek lakott izraeli területekre csapódtak volna, és ezért a reggeli támadások nem okoztak kárt sem emberéletben, sem anyagiakban.

Az izraeli hadsereg szóvivője szerint kedd reggel óta eddig Gázából mintegy kétszázötven rakétával támadták Izrael területét, miután kedden hajnalban az izraeli hadsereg és a Sin Bet belbiztonsági szervezet közös akcióban megölte az Iszlám Dzsihád egyik gázai vezetőjét, Bahá Abu al-Atát.

Az izraeli katonai rádió reggeli híradása hangsúlyozta, hogy a Gázai övezetet uraló Hamász radikális iszlamista terrorszervezet nem vesz részt az akciókban, amelyeket csakis a velük rivalizáló, Iránból irányított Iszlám Dzsihád nevű szervezet hajt végre. Tovább folynak a közvetítő tárgyalások Egyiptomban a gázai szervezetek és Izrael között, s ezekre Kairóba utazik Nikolaj Mladenov, az ENSZ közel-keleti koordinátora is.

A polgári védelmi hatóságok lazítottak a keddi korlátozó intézkedéseken, szerdán csak a Gázai övezet határától számított negyven kilométeres körzetben maradtak zárva az iskolák, felére csökkentették az előző napi nyolcvan kilométeres távolságot.

Ebben a negyven kilométeres övezetben szerdán is csak azokon a munkahelyeken dolgoznak, amelyek létfontosságúak, csakis zárt helyen, és legfeljebb száz főig szabad rendezvényeket tartani, és csak akkor, ha vannak az adott épületnek óvóhelyei.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.