Ahány nép, annyi konyha, és mivel Izrael kibuc galujot – a világ zsidóságának gyűjtőhelye –, a világ szinte minden nemzetének eledele megtalálható ezen a parányi területen. Az országot alapító különböző aliják – bevándorlóhullámok – egy-egy helyen, együtt telepedtek le, így számos településen vagy városrészen még ma is megtalálhatjuk ezeket az autentikus ételeket.

Ilyen helyeket járunk majd végig ebben az alternatív gasztro-sorozatban és azoknak adunk tippeket, akik már unalomig ismerik a tel-avivi/jeruzsálemi éttermeket, piacokat, és az ország- és nemzeti eledel-ismeretüket a gyomrukon keresztül szeretnék gazdagítani.

Yehud – a balkáni burekasz fővárosa

A régi, bomló-bontott-félben levő főutca – fotó: Berger Gabi
Itt van a legtöbb burekasz – fotó: Berger Gabi

Első állomásunk Yehud, egy Tel-Aviv és a Ben Gurion repülőtér között fekvő kisváros. Itt az 1950-es évek elején nagyrészt török zsidók telepedtek le, máig hallani ladino szót és szlenget, és itt van az ország egy főre eső legjobb/legtöbb burekasza. A burekasz (a török börek ladino változata) egy balkáni eredetű töltött, sós péksütemény. Többféle tésztából lehet készíteni (leveles tészta, vékony phyllo tészta olajjal, omlós és rétestészta és a török boiosz tészta, ami olajat és margarint is tartalmaz), tölteléke lehet sajt, burgonya, padlizsán, gomba, vagy spenót, de vannak húsos változatok is. A házi változata főtt tojással, savanyúsággal a kelet-európai sólethez hasonló hagyományos szombat déli eledel, de mivel egyszerű, finom és laktató, az izraeliek 24/7 fogyasztják (sajnos mivel nagy mennyiségben tartalmaz transz-zsírsavakat, egyáltalán nem mondható egészséges eledelnek). Az alábbi túrát péntek délelőttre ajánljuk.

Borekasz Hazan – בורקס חזן – Hazanék burekaszozója

A Hazan család 60 éve készít burekaszt Yehudon, valaha a piacon, ma a város még eredeti, de bomló-bontottfélben levő főutcáján van a sütöde. Az utca akár egy 50-es évekbeli izraeli film díszlete is lehetne pici boltjaival, toldozott-foldozott, az eredetileg arab falu romjaira épített egyemeletes házaival – és nemsokára tényleg csak filmekből lesz majd megismerhető ez az eltűnőben lévő világ.

A férfiak az üzlet belsejében izzadnak – fotó: Berger Gabi

Kérdésünkre elárulják, hogy az eredeti receptet török származású nagyanyjuktól tanulták, és azóta is eszerint sütnek. Nem mosolygós emberek, évtizedek óta gyártják a burekaszt, szombat kivételével minden nap nyitva vannak, de természetesen péntek délelőtt a legnagyobb a forgalom. Egy ilyen reggeli után nem kell ebédet főzni, ezzel a péntek esti vacsoráig ki lehet bírni evés nélkül!

Minden egyes papírpénzt a fény felé tart, megvizsgál – fotó: Berger Gabi

A férfiak az üzlet belsejében izzadnak, készítik a burekaszt – annak is az olajos, vastag tésztából készült változatát –, az asszonyság a pénztárnál adja ki az árut. Minden egyes papírpénzt a fény felé tart, megvizsgál.

Az a hír járja, ez a legjobb burekasz Izrael-szerte – fotó: Berger Gabi

Hosszú a sor, a négyféle ízben kapható (sajtos, padlizsános, krumplis és spenótos) óriási burekaszért még Tel-Avivból is eljönnek péntek reggelenként, mert az a hír járja, ez a legjobb burekasz Izrael-szerte.

Az üzlet előtti asztaloknál ilyenkor összeül a “parlament”: a helyiek találkozóhelye, itt, a zsírpapíron felszolgált forró burekasz és főtt tojás mellett beszélik meg a heti eseményeket, politizálnak (csak férfiak).

Az üzlet előtti asztaloknál ilyenkor összeül a “parlament” – fotó: Berger Gabi

Hogy jobban csússzon a tészta, vegyünk hozzá egy pohár isteni ayrant, ami vízzel hígított sós joghurtturmix. Később rájövünk, hogy érdemes ezt meginni, az ital ugyanis állítólag segíti az emésztést, márpedig aki letol legalább egy Hazan-burekaszt, az magára vessen, ha a többi burekaszosnál már csak kóstolgatni lesz képes, vagy már annyit sem…

Saadiya Hatuka 24.

Burekasz Javan – בורקס יוון – Görög Burekasz

Fotó: Gabi Berger

Ez a hely is a burekaszról híres, de édes péksütemények, különleges torták is kaphatók, finom a jeges kávé, a vaníliás joghurtital is, de természetesen van ayran is.

Fotó: Berger Gabi

Icik, a tulajdonos szívesen megmutatja az üzlet mögötti óriási sütőkbe kerülő tálcákon várakozó tésztákat – amit egyébként nem itt, hanem egy Modiin melletti üzemben készítenek már a 70-es évektől, szintén nagyszülői recept alapján. A görög változat egészen más: ezt nem margarinnal, hanem olajjal készítik leveles phyllo-tésztából, méretük pont egy falat, ezért érdemes minden fajtából (sajtos, krumplis, spenótos) jó néhányat venni.

Fotó: Berger Gabi
Az eladók fiatalok és vidámak – fotó: Berger Gabi

A görög burekaszozó a város régi és modern negyedének pont a határán van, így a közönsége is vegyes, az eladók fiatalok és vidámak, a világos terasz nagy és rendezett.

 

Ezt nem margarinnal, hanem olajjal készítik – fotó: Berger Gabi

Havradim 13
https://www.yavanyavan.co.il

Matilda – מתילדה

Ez is a balkáni változat, de az omlós tésztából – fotó: Berger Gabi

Ezt a helyet is egy török nagyi ihlette, róla nevezték el és az ő receptjeit használja ez a családi cukrászat, ahol a hagyományos sütemények már modern kivitelezésűek. Helyben készül a kenyér – gluténérzékenyeknek is –, már korán reggel készek a különböző szendvicsek. Házi burekaszt péntekenként árulnak, ez is a balkáni változat, de az omlós tésztából. A kashkaval sajtos különösen finom!

Fotó: Berger Gabi

Itt már nem ayrannal, hanem jó presszókávéval lehet leöblíteni a burekaszt a járda közepén kialakított teraszon.

Fotó: Berger Gabi
Fotó: Berger Gabi

Saadiya Hatuka 46.
https://matilda-bakery.co.il

Kafe Ta’anug – קפה תענוג – Kellemes kávézó

Snirnek sok haverja van, ezért hozzá nem csak enni, de egy jó kis beszélgetésre, pletykára is betérnek a helyiek – fotó: Berger Gabi

Snir sütödéje aránylag új. Csak néhány hónapja nyitotta meg egy lepattant üzletsoron a város leghosszabb utcájának elején, még hiányzik ez-az, a délben hirtelen összesereglett vendégek miatt segítségre is szorult újabb asztalok felállításában, székporolásban. Snirnek sok haverja van, ezért hozzá nem csak enni, de egy jó kis beszélgetésre, pletykára is betérnek a helyiek.

“Gazoz” – ötféle ízből lehet választani – fotó: Berger Gabi

Itt sem helyben készül a burekasz tésztája, a ramlei piacról érkezik egyenesen a sütőbe. Van viszont saját, nagyon autentikus szörp-gépe (“gazoz” – ötféle ízből lehet választani), erős és finom savanyúság és természetesn tojás is a forró burekasz mellé. Snir egyedül viszi a helyet, és ha nála eszünk, megismerhetjük a burekasz történetét (a “zsidó burekasz – török burekasz” ismertetőit), de helytörténeti ismeretekkel is gazdagodhatunk. Például a Hapoel Yehud focicsapat nemzeti liga győzelméről (1982) – fotókkal és a győzelmi serleggel illusztrálva, amit Snir őriz (és már ennek önmagában is csodálatos a története).

Kihallgattuk a szomszéd asztaltársaságban csacsogó ovisokat – fotó: Berger Gabi

Mivel sajnos a burekasz-túra utolsó állomásaként érkeztünk ide, szó szerint olyan súlyosnak éreztük a gyomrunkat (egyesek ilyenkor már az agyukba eljutó vérmennyiséget is hiányolják), hogy képtelenek voltunk egy morzsa burekaszt lenyomni a torkunkon. Kaptunk helyette jó erős török kávét, és kihallgattuk a szomszéd asztaltársaságban csacsogó ovisokat.

Mohaliver 5.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.