A légierő többtucatnyi célpontot támadott Szíriában

A légierő harci repülőgépei többtucatnyi iráni egységet és szír katonai célt támadtak az izraeli területre tegnap indított rakétatűzre reagálva. Szíriai levegő-föld rakétaegységeket is elpusztítottak, miután azok lőtték a támadó gépeget. Netanjahu: „Bárki, aki árt nekünk – mi is ártunk neki.”

Az izraeli légierő vadászrepülői szerdán az iráni Quds-erő és a szíriai hadsereg több tucat célpontját támadta. A célok között szerepeltek föld-levegő rakéták, parancsnokságok, fegyverraktárak és katonai bázisok.

Arról is beszámoltak, hogy a támadást az iráni erők Szíria területéről izraeli területre tegnap indított négy rakétára válaszként hajtották végre.

Egy szíriai katonai tisztviselő szerint a vadászrepülők éjjel 01:20-kor támadtak, és rakétákat indítottak a Golán-fennsíkról és a Libanoni Marjun-ból. A szíriai jelentések szerint az egyik rakéta egy lakóházat talált el, és négy családtagot megsebesült – a szülők és két gyermekük.

A szíriai hivatalos média szerint a család minden tagja odaveszett a támadásban, ezzel szemben Sanaa-ban – ahol a támadás történt – arról számoltak be a helyiek, hogy Damaszkusz és Kunitra kórházaiba szállították őket.

Külföldi publikációk szerint Izrael hosszú hetek óta nem támadott Szíriában és Irakban. Az elmúlt héten szállító repülőgépek komoly légi forgalmát regisztrálták Teherán és Damaszkusz között. Ezzel egy időben az IDF várható támadásokra figyelmeztetett az iráni Quds-erők részéről észak-izraeli célpontok ellen.

Északon az utolsó légiriadó, amely nem volt hamis riasztás, csaknem hat hónappal ezelőtt volt. Tegnap volt az első alkalom, hogy északon riasztást hallottak a gázai határon folytatott eszkalációs kör óta, amely az Iszlám Dzsiháddal kötött tűzszünettel zárult le.

Frissítés: Legkevesebb 23 ember meghalt, köztük 16 külföldi, feltehetően iráni harcos is azokban a légicsapásokban, amelyeket Izrael hajtott végre szerda hajnalban Szíriában.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSYnet