Gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolják a Szolomon Tekát megölő rendőrt

Gondatlanságból elkövetett emberöléssel fogják megvádolni az ügyészek a rendőrtisztet, aki június 30-án Haifán lelőtte és megölte a 19 éves etióp-izraeli Szolomon Tekát. A haláleset országszerte tüntetéseket robbantott ki a rasszizmus és a rendőri brutalitás ellen.

Az Igazságügyi Minisztérium Rendőrségi Belső Ellenőrzési Osztály kedden bejelentette, hogy vádat emelnek a lövöldözés idején szolgálaton kívül lévő tiszt ellen, akinek a nevét nem hozták nyilvánosságra

Az ügyészek a viszonylag enyhe gondatlanságból elkövetett emberölés vádat készülnek benyújtani a rendőr ellen, amely maximálisan három év börtönbüntetést von maga után.

A Teka család ügyvédje, Zion Amir elítélte a döntést, mondván, a rendőrtiszt egy gyilkos, és az áldozat családja úgy érzi, hogy Szolomont újból meggyilkolták.

Teka családja a 13-as csatorna szerint valószínűleg fellebbezni fog a Legfelsőbb Bíróságon, és azt fogja kérni, hogy a vádat súlyosbítsák gyilkosságra, ami akár 20 év börtönt is jelenthet.

A rendőr és családtagjai továbbra is védelem alatt állnak a velük szembeni fenyegetések miatt, amelyeket a legmagasabb szintűnek ítéltek meg, és a tiszt továbbra is kényszer szabadságon van.

A rendőr állítása szerint június 30-án este feleségével és gyermekeivel sétált, amikor verekedésre lett figyelmes. Miközben próbálta feloszlatni a harcot, a 3 fiatal, akik ittasnak tűntek, elkezdték kövekkel dobálni. Veszélyben érezve a saját és családja életét, a tiszt leadott egy figyelmeztető lövést a földre célozva, de a lövedék gellert kapott és eltalálta Tekát.

A vizsgálat szerint a szolgálaton kívüli tiszt akkor avatkozott be, amikor a felesége észrevette, hogy néhány tinédzser pénzt vesz el egy másik fiútól. A tiszt riasztotta a rendőrség forródrótját az állítólagos lopás miatt, de a helyszínre kiküldött rendőrautó nem érkezett meg időben.

A rendőrség hangsúlyozta, hogy a tiszt hibázott, amikor a csoport közelében az aszfaltra lőtt, mivel nagy volt a valószínűsége annak, hogy a golyó vagy annak töredékei megsebesítheti őket.

A héber média hétfőn rendőrségi forrásokat idézve arról számolt be, hogy a hatóságok becslése szerint az enyhébb büntetés miatt a tüntetések újraindulhatnak.

Teka halálát követően zsinórban három napig felvonulások és tüntetések zajlottak az etióp-izraeli közösség szisztematikus megkülönböztetése ellen. A főutak és csomópontok eltorlaszolása mellett a tüntetők gumiabroncsokat gyújtottak fel. A tüntetések Teka temetése után több helyen erőszakba fordultak, néhány tüntető gépkocsikat gyújtott fel, rendőrautókat borított fel és összecsapott a tisztviselőkkel.

Az összecsapások 111 rendőr sérülését, valamint 136 tüntető letartóztatását eredményezték.

Az áldozat családjának kérésére a tüntetések felfüggesztésre kerültek a hétnapos gyász idejére. Teka apja továbbá a jövőben erőszakmentes, békés felvonulásokra szólított.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.