A közvélemény 52%-a szerint Netanjahu nem szolgálhat miniszterelnökként vádemeléssel

Benjamin Netanjahu miniszterelnök - fotó: Kobi Gideon / GPO
Benjamin Netanjahu miniszterelnök - fotó: Kobi Gideon / GPO

A 12-es hírcsatorna felmérésében a válaszadók 38%-a szerint Netanjahu a vádirat ellenére is hivatalában maradhat, míg a megkérdezettek 10%-a szerint nem tudott választ adni. Nincs változás a párttömbök arányában.

A közvélemény 52%-a úgy véli, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök nem folytathatja hivatalát a vádirat miatt – a péntek este a 12-es tévécsatornán közzétett közlemény-kutatás szerint. A válaszadók 38%-a gondolja úgy, hogy – annak ellenére, hogy vádat emeltek ellene – Netanjahu továbbra is a posztján maradhat, míg a megkérdezettek 10%-a azt felelte, hogy nem tudja. 

Amikor ugyanazt a kérdést csak azoknak tették fel, akik jobboldali szavazóknak tekintik magukat, 57% válaszolta, hogy Netanjahu a vádemelés ellenére továbbra is hivatalában maradhat. A közvélemény-kutatásban részt vett jobboldali szavazók 34%-a szerint Netanjahu nem folytathatja hivatalát a vádirat után, míg a felmérésre válaszoló jobboldali szavazók 9%-a nem tudott felelni a kérdésre.

Azt is megkérdezték a felmérésben résztvevőktől, hogy kire szavaznának, ha ma tartanák a választásokat:
Kék-Fehér – 34
Likud – 33
Közös Lista – 13
Jiszrael Beitenu – 8
Sasz – 8
Tóra Zsidósága – 8
Új Jobboldal – 6
Munkapárt-Híd – 5
Demokrata Tábor – 5
A Zsidó Otthon és a Zsidó Hatalom nem haladja meg a Kneszetbe jutáshoz szükséges százalékot.

A felmérés szerint, ha a választásokat ma tartanák, a párttömbök képe nem változna: a jobboldali- és az ultraortodox pártok 55 helyet kapnának, a balközépi pártok és a Közös Lista 57 helyet szereznének, az Jiszrael Beitenu pedig nyolc helyhez jutna. 

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.