Kétállami megoldás a palesztin-izraeli konfliktusra?

Az amerikai képviselőház kétállami megoldást szorgalmazott a palesztin-izraeli konfliktus rendezésére pénteken elfogadott, nem kötelező érvényű határozatában.

A konfliktus igazságos, stabil és tartós rendezésére irányuló minden erőfeszítésnek tartalmaznia kell a kétállami megoldást – olvasható a dokumentum szövegében, amelyet a demokrata párti többségű képviselőházban 226 szavazattal fogadtak el 188 ellenében.

A határozat hangsúlyozza, hogy el kell kerülni az olyan lépéseket, amelyek megnehezítik a tartós békét. Elemzők szerint ez a megfogalmazás Donald Trump amerikai elnök közel-keleti politikája ellen irányul. Trump már eddig is jelentős belpolitikai győzelmekhez segítette izraeli szövetségesét, Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek azzal, hogy elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, illetve az 1967-ben Szíriától visszafoglalt Golán-fennsík 1981-ben törvénybe iktatott izraeli bekebelezését.

Az amerikai kormányzat emellett a közelmúltban bejelentette azt is, hogy Washington immár nem tekinti a nemzetközi joggal ellentétesnek a ciszjordániai zsidó telepeket.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.