Előválasztást tartanak a Likudban december 26-án

Netanjahu választási plakátja - fotó: Kobi Gideon / GPO
Netanjahu választási plakátja - fotó: Kobi Gideon / GPO

Előválasztást tartanak a kormányzó Likud pártban december 26-án – jelentette az izraeli média szerdán.

Amennyiben szerda éjfélig nem sikerül kormányt alakítani, s ezért egy éven belül harmadszorra is új általános parlamenti választásokat kell tartani Izraelben, akkor december 26-án a Likud párt előválasztáson dönt elnöke és egyben miniszterelnök-jelöltje személyéről.

Ezzel mindössze 15 napot kapott párton belüli kampányára az előválasztásokat az utóbbi hetekben kikövetelő Gideon Szaár, aki a pártot tizennégy éve vezető Benjamin Netanjahut próbálja legyőzni. A párt tisztújítását lemondták, a jelenlegi politikusgárdával, képviselő-jelölti listával vágnak bele az újabb választási kampányba. 

A szoros határidőt az is magyarázza, hogy a Likud belső megmérettetése győztesének hosszabb ideje legyen a kampányra a kneszet szerdai szavazásain március 2-ra kitűzni tervezett újabb általános választások előtt.

Az előválasztás időpontjáról már megállapodott Netanjahu és Szaár, valamint a párt centrum nevű testületét vezető Chaim Katz, de a végleges döntést csak csütörtökön fogja megszavazni a párt központi bizottsága.

“Pozitív, tiszta és tárgyszerű kampányt folytatok, és bemutatom Izrael jövőjének alapkérdéseit” – mondta nyilatkozatában Gideon Szaár. “Az országnak áttörésre van szüksége, amely véget vet a jelenlegi politikai válságnak, lehetővé teszi egy erős kormány megalakulását, és egyesíti Izrael népét” – tette hozzá.

Szaár az utóbbi napokban azt hangoztatta, hogy Benjamin Netanjahu harmadszorra sem lesz képes kormányt alakítani eddigi, kétszeri kudarca után, és ezért a jobboldali kormányzás megmentése érdekében neki kell a párt élére állnia. Ha Szaár vezetné a pártot, akkor megoldódna a politikai válság, s kormány alakulhatna a választások után, mert a baloldali és a centrum pártok csak Netanjahuval nem hajlandóak koalícióra lépni az ellene benyújtott korrupciós vádak miatt.

A Likud szavazói körében végzett közvélemény-kutatások eközben Netanjahu szinte töretlen népszerűségét jelzik, támogatottsága jelentősen magasabb a Gideon Szaárnak jósoltnál. Szaár mellé állt az utóbbi napokban a Likud számos befolyásos polgármestere, a párt több fontos tisztségviselője – köztük Juli Edelstein kneszet elnök, valamint Gilad Erdán belbiztonsági miniszter – azonban egyelőre hallgat és kivár.

A 13-as kereskedelmi tévé keddi híradójában bemutatott legfrissebb közvélemény-kutatás szerint a Likud jóval több mandátumhoz jutna Netanjahu vezetésével, mint ha Gideon Szaár állna a jelenlegi kormánypárt élén, viszont a jobboldali-vallásos tömb akkor szerezne több parlamenti helyet, s akkor lenne nagyobb esélye a jobboldali kormányzás folytatására, ha Szaár vezetné a jobboldal legnagyobb pártját, noha maga a párt így kevesebb képviselőt küldhetne a kneszetbe.

Izraelben a szeptemberi, idén már második előrehozott parlamenti választások után ismét politikai patthelyzet alakult ki, miután sem a jobboldali Likud pártot vezető Benjamin Netanjahu, sem a centrista Kék-Fehér párt élén álló Beni Ganz nem tudott kormányt alakítani.

A helyi törvények szerint ha további 21 nap alatt egy törvényhozó sem tudja maga mellé állítani a kneszet többségét, vagyis legalább 61 honatyát a két kormányfő-jelölt kudarca utáni három hétben, akkor kilencven napon belül automatikusan általános parlamenti választásokat kell rendezni. A kormányalakításra rendelkezésre álló időszak szerda éjfélkor jár le, és a két legnagyobb párt, a Kék-Fehér és a Likud már megegyezett arról, hogy március 2-án rendezik az új, egy éven belül harmadik voksolást.