Palesztin területeken elkövetett háborús bűnök miatt indít vizsgálatot a hágai bíróság

Palesztin és izraeli háborús bűnöket akarnak feltárni. Izrael tiltakozik.

Fatou Bensouda, a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze pénteken Hágában bejelentette, hogy teljes körű vizsgálatot kíván nyitni a palesztin területeken elkövetett esetleges háborús bűnök ügyében, a vizsgálat mind az izraeliek, mind a palesztinok elleni vádakra kiterjed.

„Meggyőződésem, hogy ésszerű alapja van a palesztinai helyzetre vonatkozó vizsgálat megnyitásának, és háborús bűnöket követtek el, illetve követnek el jelenleg is Ciszjordániában, így Kelet-Jeruzsálemben, valamint a Gázai-övezetben” – áll a főügyésznő közleményében.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök élesen bírálta a főügyész bejelentését, mondván, hogy a hágai bíróságnak nincs joghatósága vizsgálatot folytatni a Palesztin Területeken. „Csak szuverén államok által benyújtott beadványok ügyében illetékes. Márpedig palesztin állam nem létezik” – mondta.

A főügyész közölte, hogy jogászokkal konzultált a nemzetközi jogszabályokat illetően, tekintettel a palesztin területek vitatott jogi és de facto helyzetére.

Az ICC az alapokmányát, a Római Statútumot aláíró 123 ország területén elkövetett háborús bűnök, népirtások és emberiesség elleni bűncselekmények ügyében jogosult ítélkezni. Izrael nem írta alá a Római Statútumot, az izraeli megszállás alatt lévő Ciszjordániában kormányzó, korlátozott autonómiával rendelkező Palesztin Hatóság viszont igen.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.