A Közel-Kelet vízhiánya regionális fellépést igényel

Aszálykár - fotó: Pixabay
Aszálykár - fotó: Pixabay

Prof. Jay Famiglietti hidrológus szerint, a világ vízhiányos forráspontjainak kezelése regionális megoldásokat igényel.

A már forró és száraz Közel-Kelet egyre szárazabbá válik, műholdas képek alapján a régió korábban és gyorsabban veszít vizet, mint az korábban előrejelezték. A visszaesés az aszály és a felszín alatti vizek megnövekedett használata riasztó kombinációjának az eredménye.

Bár a vízhiány kérdése országhatárokon és néha összetett politikai határokon is átjut, többek között Izrael szomszédságában, hiányoznak a regionális szintű vízbiztonsági megoldások. 

Prof. Jay Famiglietti hidrológus – fotó: CC BY-NC-SA 4.0.

Prof. Jay Famiglietti hidrológus, a kanadai Saskatchewan Egyetemen található Globális Vízbiztonsági Intézet igazgatója szerint a világ vízhiányos forráspontjainak regionális vízhiánya regionális megoldásokat igényel.

“Alul-intézményesítettek vagyunk, amikor globális, transznacionális, vagy határokon átnyúló vízügyi kérdésekről van szó” – mondta Famiglietti a Jerusalem Postnak.

“Beszélhetünk az Egyesült Nemzetek Szervezetéről, de azt gondolom, hogy el vannak foglalva a Fenntartható Fejlődés Céljaival (SDG). Nincs valódi testület, amely ezekkel a kérdésekkel foglalkozna, tehát a régiók és az egyes kormányok feladatai ezek” – tette hozzá, többek között Izraelben, Jordániában, vagy Ciszjordániában.

A NASA GRACE műholdas képei alapján a Közel-Kelet több mint 144 köbkilométer vizet veszített. Az édesvíz mennyisége 2006-2013 között megegyezett a Holt-tenger vízmennyiségével. A kutatók kiderítették, hogy a vízveszteség több mint 60%-át a felszín alatti szivattyúzás okozta, a világ legnagyobb víztartó rétegeinek több mint a felénél már meghaladták a fenntartható csúcspontokat.

Miközben a vízhiány egyértelmű kihívásokat támaszt az ivóvíz és öntözés biztosításával, illetve az élelmiszer-előállítással szemben, a felszín alatti vizek kimerülésének problémája a világ legérzékenyebb helyein van jelen: a Közel-Keleten, a feszült pakisztáni-indiai határon, vagy Észak-Afrikában. 

“A Közel-Kelet egy olyan régió, amely gyorsabban szárad és veszít el vizet, mint a világ bármely más pontja. Ez önmagában is aggodalomra ad okot” – mondta Famiglietti, aki korábban a NASA sugárhajtómű laboratóriumának vezető víztudományi kutatója volt.

“Amikor arra gondolunk, hogy ez mit jelent a nemzetközi kapcsolatokban, a komplex közel-keleti kapcsolatokban és az élelmiszer-termelésben, akkor ez egy hatalmas probléma, amiről nem elég csak beszélnünk. Sőt amikor országok a konfliktusos régiókban beszélnek a vízbiztonságról, gyakran nem tárgyalják meg a talajvíz kritikus kérdését. Egyezmények csak a felszínen láthatóak, a vízellátás források például a talajvíz nemzetközi megállapodások mentén csúsznak el” – mondta Famiglietti.

Famiglietti – aki korábban 2013-ban, az Egyesült Államok Külügyminisztériuma által szervezett vízdiplomáciai útja során már járt Izraelben – részt vett a Víztechnológia és Környezetvédelmi Ellenőrzés (WATEC) konferenciáján, amelyet november 18-21-én rendeztek meg Tel-Avivban.

Öntözés – fotó: pixabay

A globális konferencián a vízgazdálkodás és innováció volt a központi téma, melynek célja Izrael technológiai megoldásainak kiaknázása, és a vízvédelem egész világon való előmozdítása volt.

“Az ilyen találkozók a technológia megosztásáról szólnak” – mondta Famiglietti. “Meg kell tanulnunk egymástól a rendelkezésre álló lehetőségeket, és ösztönöznünk kell másokat arra, hogy jobban csinálják a tevékenységeiket. Időnként megszakad a kapcsolat a technológia és a vízbiztonsági ágazat között.”

“Remélem, hogy a konferencián megvitatott kérdések ösztönözni fogják az embereket, hogy ne csak a technológiai innovációval, hanem a társadalmi-, politikai- és gazdasági innovációval is foglalkozzanak.”

Noha az innováció és a technológia nem képes megoldani a globális vízválságot, vagy a klímaváltozást, ezek lehetővé teszik a hatóságok számára az új fejlesztések kezelését és az alkalmazkodást.

A mezőgazdaság esetében elmondta, hogy az intelligens öntözési rendszereket – amelyet az izraeli Netafim fejlesztett ki – tovább kell fejleszteni. Fejlett adatgyűjtést és megosztási mechanizmusokat is szükséges fejleszteni azért, hogy a vízgazdálkodással kapcsolatos döntéshozók helyi szintű támogatást kapjanak.

A vízhiány kérdésein túl Famiglietti figyelmeztetett a számítógépes veszélyekre és sérülékenységre, ami veszélyezteti a vízinfrastruktúrát. 2018 márciusában az Egyesült Államok az orosz kormány hekkereit vádolta a kritikus infrastrukturális szektorokat, mint például energia-, nukleáris és vízügyi létesítmények elleni kibertámadással. 

“Ahogy az interneten keresztül jobban összekapcsolódunk, egyre sebezhetőbbé válunk, és nem vagyok abban teljesen biztos, hogy az internet biztonságunk ott van, ahol lennie kellene az infrastruktúránkban” – mondta Famiglietti.

“Van arra esély, hogy a saját vízügyi infrastruktúránk fegyver legyen ellenünk külső szereplők megjelenésével, és a kockázatok a lehető legsúlyosabbak. Ha be tudsz hatolni a víztározó kezelő irodájába, akkor előfordulhat, hogy előre nem tervezett mennyiségű vizet szabadítasz fel, ami rendkívül veszélyes lehet a környező lakosság számára.”

A WATEC társelnökei, Oren Blonder és Ari Goldfarb szerint az idei konferencia a maga nemében a nyolcadik, izgalmas eltérést jelentett a korábbi konferenciákhoz képest.

“Egyesítettük erőinket az Izraeli Gazdasági Minisztérium és az Izraeli Export Intézettel azért, hogy elkészítsük a “Víz hetét” – négy napon keresztül hangsúlyosan a nemzetközi és helyi vízgazdálkodásra fókuszálva. A WATEC 2019 büszkén jelent meg zászlóshajó eseményként” – mondta Blonder és Goldfarb.

“A szekciók workshopokat és kerekasztal-, valamint panelbeszélgetéseket foglaltak magukba, valamennyi szereplő részvételével. Ez az egyetlen konferencia, amely valóban a víz és a vízipar jövőjével foglalkozik világszinten, és nem csupán csöveket és egyéb eszközöket mutat be, függetlenül attól, hogy milyen nagyok és szépek lehetnének a kiállítási eszközök.”

Fordította: Dr. Szilágyi Gergely

A konferencia részletei az alábbi linken érhetőek el:

Watec Israel 2019 – The 8th World Water Technology and Environmental Control Conference and Exhibition

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSagrojager.hu