Tegnap az Izraelinfo nyitott szerkesztőségi ülésén jártam a Moadon klubban. Nemcsak az Izraelinfo szerkesztőségi társaságában, de a Moadon klubban is most fordultam meg először.

A lépcsőn lemenve megérkeztem a helyszínre, amely felhozta bennem kis szülővárosom közösségi házának hangulatát, amelynek falán vak bányászló baktat, és izzadó bányászokra tapad a szénpor – Komló bányászváros régi dicsőségének állítva emléket. A Moadon igazából egy kis könyvtár, spanyol nevekkel és réztáblákkal a falon, mert ez a Dél-Amerikai olék közösségi helyeként szolgál.

Az ülést hanukai gyertyagyújtással kezdtük, majd az áldás után felcsapott a töltött káposzta illata, és betöltötte a teret az élénk beszélgetéssel együtt. A töltött káposztát körözöttes kenyér, vörösbor és fánk kísérte, mindezt pedig ötletek, vélemények és konstruktív eszmecserék. A szerkesztőségi tagok körben ülve summázták az online portál eddig elért eredményeit, és internetes adatokkal mutatták be az olvasók érdeklődésének és olvasási szokásainak sokrétű profilját.

Mindezt, mint külsős, érdekes volt látni – az aktív, tettre kész, friss elméket, akik szerelemből és hivatástudatból próbálják elérni azt, hogy Izrael objektíven, de mégis magyar szemmel legyen prezentálva minden olvasójának, akivel „egy nyelvet beszélünk”. Miután egy szilvás-csokis Stühmer bonbon szétosztásra került, új ötletekkel, tervekkel, tele hassal és üres töltött káposztás fazékkal távoztunk a helyről.