Megújulás

A szerk.

Grafika: Kiss Lou
Grafika: Kiss Lou

A zsidó hagyomány azt tanítja, hogy amikor Ádám, az első ember, észrevette, hogy az éjszakák egyre hosszabbak és a nappalok egyre rövidebbek, félni kezdett a sötéttől. Arra a következtetésre jutott, hogy bűnei miatt lassan elpusztul a világ. Nyolc napig böjtölt, hogy megbánja a bűneit és meggyőzze Istent: adjon újabb esélyt a világnak. A kilencedik napon egy kicsit több fényt észlelt – a nappalok hosszabbodtak és a sötétség rövidült a világban. Ádám úgy értette ezt, hogy Isten nem tervezi a világ elpusztítását. Így tehát nyolcnapos ünnepet teremtett magának, a hanuka elődjét, amivel ünnepelte a fényt, és azt a tényt, hogy a világ nem sötét. (Talmud Bavli, Avoda Zara, 8A)

Bár az Avoda Zara 8A nem nevezi meg nyíltan a hanukát, de a történetet a téli napfordulóhoz és Ádámhoz köti. A fizikai sötétségről szól, de mélyebb értelmet sugall. A sötétség: az ismeretlen. Természetesen nem hisszük, hogy Isten minden télen el akarja pusztítani a világot, de Ádám félelme azért jelen van bennünk. Azonban tudjuk, hogy képesek vagyunk fényt adni a világnak, képesek vagyunk megakadályozni a sötétséget, vagyis az ismeretlen sötétségnek a kimenetele lehet pozitív is. Ez a kevésbé ismert hanuka-történet a növekvő fény ajándékáról szól, és a megteremtett ünnep sok szempontból egyetemesnek tekinthető.

A megújulás a témája jelen lapszámunknak. Olvashatják Schnapp Lea 1954-es cikkét, amivel bekerült az Új Kelet állandó(an változó) szerzőinek csapatába, és azóta ő az egyetlen, aki még ma is állja a sarat. Somogyi Dóra interjúja a közelmúltban már megjelent Abby Stein magyar és izraeli származású hírességgel a magyarországi TV2 Magellán című műsorában, de most és itt nekünk számol be először a gyökereiről és megújulásáról a transznemű korábbi rabbi, aki immár nő. Surányi Ráchel tanulmányának az Izraelben élő magyarokat bemutató rövidített részlete hűen mutatja be, hogy bennünket éppen a változás tart össze. Nigovicz András a 3D-s nyomtatás újításaival ismertet meg (ez is jelentős változás, például a hanukia gyártására nézve).

Hanukakor az ablakok fényei jelzések: azt jelentik nekünk és mindenkinek, aki észreveszi őket, hogy a sötétben mindig ragyog a fény, még ha mi csupán pislákolni látjuk is. Ilyen inspirációt láthatunk Berger Gabi képriportjában, Barukh versében és Uri Asaf Kafka képekben részletében is. Legyen fizikai vagy mélyreható, a megújulás – a tanulás, a növekedés és a változás – erős írásokat és képeket hozott, melyekhez kellemes morfondírozást kívánunk.

Az Új Kelet újság legújabb száma vasárnaptól kapható a boltokban.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.