A lengyel elnök követeli, hogy beszédet mondhasson a Yad Vashemben: “Országom vesztette el a legtöbb civilt Auschwitzban “

A Yad Vashem adatai szerint Auschwitzban körülbelül egymillió zsidót, mintegy 70 000 lengyelt és más nemzetiségűt öltek meg. Duda ettől teszi függővé a jeruzsálemi ünnepségen való részvételét: “Hogy beszélhessek a lengyelek szenvedéséről” – írja a Haaretz.

Andrzej Duda lengyel elnök követeli, hogy beszédet mondhasson a Yad Vashemben ebben a hónapban megrendezésre kerülő holokauszt-emlékünnepségen, mivel állítása szerint ő “képviseli azt az országot, amelynek a legtöbb állampolgárát meggyilkolták Auschwitzban”. A lengyel állami televízióban tegnap készített interjúban Duda megerősítette, hogy attól teszi függővé az eseményen való részvételét, hogy lehetősége lesz ott beszédet mondani. Állítása szerint megbeszélések folynak erről a Yad Vashem képviselőivel és az ünnepség szervezőivel.

A Yad Vashem internetes emlékoldala szerint Auschwitzban 1,1 millió embert öltek meg, ebből körülbelül egy millió zsidó volt. A többi áldozat lengyel (körülbelül 70 000), cigány (körülbelül 21 000), szovjet hadifogoly (körülbelül 14 000) és egyéb nemzetiségű volt.

Várhatóan a világ minden részéről több tucat vezető fog részt venni a “Holokauszt Világfórumán” január 23-án Jeruzsálemben. Az eseményt a Holokauszt Világfórum Alapítvány, a Yad Vashem és Reuben Rivlin elnöki háza szervezi.

Tegnap a lengyel média arról számolt be, hogy Duda fontolóra veszi részvétele visszavonását, mert attól tart, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök Lengyelország támadására használja majd az ünnepi pódiumot. Duda rossz néven vette, hogy őt nem kérték fel ünnepi szónoklatra, miközben Putyinon kívül az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország képviselői is megkapták ezt a lehetőséget. “Franciaországnak nácikkal együttműködő  kormánya volt, de az esemény szervezői nem engedik Lengyelország elnökének, hogy beszédet mondjon… határozottan ellenzem ezt” – mondta.

“Helyénvaló volna, ha Putyin és Frank-Walter Steinmeier német elnök mellett én is beszédet mondhatnék a lengyelek, köztük a lengyel zsidók, a lengyel állampolgárok szenvedéséről, valamint a második világháború és a holokauszt eredményeként elszenvedett veszteségekről” – mondta. Duda hozzátette, hogy “az igazságról” akar beszélni – ami kulcsszó a második világháborúról szóló jelenlegi lengyel diskurzusban, amelynek célja a lengyel áldozatok és a háborús szenvedéseinek kiemelése.

Duda fő aggálya Putyin beszéde, aki az elmúlt hetekben kampányt folytat Lengyelország ellen. Az orosz elnök azzal vádolja Lengyelországot, hogy együttműködött a náci Németországgal, és hozzájárult a második világháború kitöréséhez. Putyint nem hívták meg a második világháború 80. évfordulója alkalmából rendezett szeptemberi lengyel ünnepségre. Ezenkívül nem hívtak meg egyetlen izraeli képviselőt sem, amelyen az Egyesült Államok, Németország és Lengyelország képviselői mondtak beszédet.

Négy nappal a Yad Vashemben rendezett esemény után Auschwitz felszabadításának 75. évfordulója alkalmából emlékünnepségre kerül sor Lengyelországban. Lengyelország és Németország elnökei fognak beszédet mondani. Rivlin elnök vendégként vesz részt, de nem mond beszédet.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz