A Forbes „az évtized legfontosabb” kategóriájába sorolt ​​izraeli fegyverek

TROPHY aktív védelmi rendszerrel felszerelt tank - fotó: Rafael Advanced Defense Systems
TROPHY aktív védelmi rendszerrel felszerelt tank - fotó: Rafael Advanced Defense Systems

A Forbes magazin az elmúlt évtized során kifejlesztett és alkalmazott legfontosabb új fegyverrendszereket vizsgálva és rangsorolva három izraeli újítást is beválasztott az első tízbe – írta a The Jerusalem Post.

Az egyik újítás a Stuxnet, egy rosszindulatú számítógépes program, amelyet 2005 óta fejlesztettek, és amelyet egy 2010-es iráni nukleáris programot célzó kiberharcban használtak fel. A programot Izrael és az Egyesült Államok közösen fejlesztették ki. A vírus Irán fejlett számítógépes rendszereit célozta meg, amelyek a centrifugák működéséért voltak felelősek. Aktiválásakor jelentős károkat okozott, és sok évre visszavetette Irán nukleáris törekvéseit.

A magazin szerint a másik izraeli fejlesztés, a Vaskupola (Iron Dome) rakétavédelmi rendszer rendkívüli találmány, mérföldkő és hatékony ellenintézkedés a rövid hatótávolságú rakéták ellen. A rendszer 95% -os sikerességi rátájával rengeteg életet ment meg.

A Forbes által említett harmadik izraeli találmány, a TROPHY aktív védelmi rendszer (APS) a tankok számára, amelynek célja, hogy megakadályozza a támadó rakéták és más páncéltörő lövedékek célba jutását.

Izrael 50 tankot vesztett el a Hezbollah elleni 2006-os libanoni háborúban, de a 2014-es Hamasz elleni gázai hadműveletben egyet sem – a TROPHY-nak köszönhetően, amely robbanóanyagokkal pusztítja el a beérkező rakétákat. 

A Rafael Advanced Defense Systems, a Vaskupola és a TROPHY fejlesztője elmondta, hogy büszke arra, hogy rendszereit megdicsérték, de még inkább örül annak, hogy olyan fejlesztéseket és rendszereket állíthatott elő, amelyek „minden nap izraeliek életét mentik meg, mert ami a legfontosabb – hogy továbbra is megőrizzük országunk biztonságát”. 

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSThe Jerusalem Post