Izrael alagútelhárító rendszert telepít libanoni határán

Katonák Izrael északi határán - fotó: IDF
Katonák Izrael északi határán - fotó: IDF

Izrael földalatti rendszert telepít a libanoni határ mentén, hogy így akadályozza meg a Hezbollah síita fegyveres mozgalom fegyvereseinek alagutakon át történő behatolását.

Vasárnap az izraeli hadsereg megkezdte a libanoni határ mentén a földalatti építkezéseket észlelő berendezésrendszer kiépítését – jelentette be közleményben a hadsereg.

Az új rendszert földmozgásokat és hangokat észlelő készülékekkel szerelik fel – mondta újságíróknak Johanthan Conricus alezredes, az izraeli hadsereg szóvivője.

A munkálatok az észak-izraeli Miszgáv-Am kibucnál kezdődtek, és több kilométer hosszan folytatódnak az Izraelt és Libanont elválasztó kék vonal mentén, az izraeli oldalon – tette hozzá a szóvivő, aki a befejezés időpontjára nem tért ki, csak annyit közölt, hogy a munkálatok a szükségletek és a költségvetés függvényében folytatódnak.

Izrael és a Hezbollah között néhány hónapja ismét nőtt a feszültség az után, hogy szeptember 1-én tűzpárbaj volt izraeli katonák és a Hezbollah fegyveresei között a libanoni határnál.

Izrael egy éve jelentette be, hogy alagutakat talált, amelyeket a Teherán támogatását élvező és a szíriai rendszert támogató Hezbollah tagjai ástak, a zsidó állam szerint így akartak föld alatt behatolni izraeli területre. Három alagút meglétét az ENSZ békefenntartói is megerősítették.

A legutóbbi súlyos konfliktus 2006-ban volt Izrael és a Hezbollah között, amelyben egy hónap alatt több mint 1200 libanoni halt meg, többségükben polgári személyek, valamint 160 izraeli, többségükben katonák. A 2006-os harcok lezárása után az ENSZ békefenntartó ereje (UNIFIL) vette ellenőrzés alá a dél-libanoni határsávot, megakadályozva a Hezbollah jelenlétét. Az izraeli hadsereg közlése szerint az alagútelhárító rendszer telepítéséről értesítették az UNIFIL-t is.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.