A hadsereg lelőtt három palesztint, akik több száz méterre behatoltak Izrael területére

Az IDF szóvivője elmondta, hogy a lövések előtt a palesztinok három bombát vagy gránátot dobtak a katonák felé. A szokatlan eseményt követően várható, hogy a Gázai övezetben lévő szervezetek ma éjjel rakétákat indítanak Izrael területére.

Az Izraeli Védelmi Erők ma este (kedden) lelőtt három palesztint, akik áthatoltak a Gázai övezet határkerítésén és 400 méter mélységig jutottak Izrael területére. A három támadó a Gázai övezet középső részén, Kiszufim kibuc közelében hatolt át a biztonsági kerítésen, kihasználva a viharos időjárást. A hadsereg közölte, hogy mielőtt rájuk lőttek volna, azok három bombát vagy gránátot dobtak a katonák felé, akik nem sérültek meg. 

A szokatlan eseményt követően attól tartanak, hogy a gázai övezetben működő szervezetek ma éjszaka rakétákat indítanak Izrael területére, amint az hasonló esetek után történt, amikor az IDF fegyvertüze palesztinokat talált el a kerítés közelében.

Az IDF szóvivője elmondta, hogy a katonák “három gyanúsítottat azonosítottak, akik a Gázai övezet déli részén átjutva a biztonsági kerítésén egy erdős területen rejtőztek el a határ menti térségben. A helyszínre érkező Izraeli katonák körülvették a területet, és elkezdték átfésülni a terepet a palesztin fegyveresek után kutatva, akik bombákat vagy gránátokat dobtak a harcosok felé. A katonák tüzet nyitottak a támadókra, és sikerült lelőni őket. A környékbeli települések nem voltak veszélyben.”

Az izraeli sajtó értesülése szerint a három terrorista a Hamász szélsőséges szervezet tagja, és már négyszáz méterre behatoltak az országba a viharos időben, mire észrevették őket.

A gázai palesztin hatóságokat az izraeli hadsereg szokás szerint értesíti, ha izraeli területen palesztinok vesztik életüket. A gázaiak egyelőre nem reagáltak hivatalosan, de rendőrségi források szerint két behatoló 18 éves volt, harmadik társuk pedig 17, és egyikük sem tartozott szervezett fegyveres csoporthoz.

A kedd éjjeli halálos összecsapás az első volt tavaly november óta. Akkor az erőszak kétnapos fellángolásában 34 palesztin vesztette életét és tucatnyi izraeli megsebesült.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.