Trump derűlátóan nyilatkozott az előterjesztendő izraeli-palesztin béketervről

Derűlátón nyilatkozott Donald Trump amerikai elnök az előterjesztendő izraeli–palesztin béketervről a Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel tartott megbeszélése előtt hétfőn a Fehér Házban.

Az újságírók előtt az amerikai elnök barátjának nevezte Netanjahut, és bejelentette, hogy helyi idő szerint kedden délben hozza nyilvánosságra a régóta ígért béketervet.

Donald Trump kifejtette: úgy gondolja, hogy e tervvel lesz esély a béke megteremtésére. „Jó kezdet” – fogalmazott, és reményét fejezte ki, hogy a palesztinok támogatását is sikerül megszerezni ehhez. Szerintem végül megkapjuk a palesztinok támogatását – mondta, s hozzátette, hogy a terv csak javaslat Izraelnek és a palesztinoknak.

Anélkül, hogy a terv részleteibe bocsátkozott volna, Trump leszögezte: az nagyon jó lesz a palesztinoknak. Megjegyezte ugyanakkor, hogy nélkülük a terv nem lesz végrehajtható. „De nekem ez is rendben van” – mondta.

Trump még a múlt héten azt nyilatkozta, hogy röviden beszélt a palesztin vezetőkkel a béketervről, és rövid időn belül ismét egyeztet velük. Hétfőn megismételte: a térségben tapasztalható feszültség csökkentését a palesztinoknak is akarniuk kell, s bár kezdetben nem akarják majd, de a végén igen.

A palesztinokról szólva az elnök kifejtette: „nem élnek jól. Mint tudják, megszüntettük a nekik nyújtott segélyeket, s bár ez olyasmi, ami nem kedvemre való, de mégis megtettem. Szerintem nagyon jó az esély, hogy erre ismét igényt tartanának”. A palesztinok kiváló tárgyalópartnerek – tette hozzá.

Az amerikai elnök hétfőn először Netanjahu kormányfővel tárgyalt zárt ajtók mögött, majd külön fogadta Benjamin Ganz vezető izraeli ellenzéki politikust, a Kék-Fehér párt elnökét.

Szerinted megvalósul az "évszázad alkuja" Izrael és a palesztinok között?

Loading ... Loading ...

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.