Netanjahu megköszönte Putyinnak Naama szabadon bocsátását

Személyesen köszönte meg Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő csütörtökön Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy kegyelemben részesítette a kábítószer-csempészés vádjával 7 és fél év börtönre ítélt izraeli Naamar Iszakárt.

Netanjahu egyébként azért érkezett az orosz fővárosba, hogy személyesen tájékoztassa Putyint a Donald Trump amerikai elnök által kedden meghirdetett új közel-keleti rendezési terv részleteiről. Fel is hívta a figyelmet arra, hogy vendéglátója az első külföldi vezető, akit informál a kezdeményezésről.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a találkozót követően mindössze annyit mondott, hogy a Kreml folytatja a terv elemzését.

A 26 éves Naamar Iszakárt tavaly áprilisban 9,6 gramm hasis birtoklása és csempészése címén vették őrizetbe a moszkvai Seremetyjevo reptéren, ahol tranzitutasként tartózkodott. Az elmarasztaló ítéletet október 11-én hirdette ki ellene a Moszkva megyei Himki város bírósága.

Iszakár szabadon bocsátásáért az anyja mellett az izraeli kormány is folyamodott. Ennek akadálya a Kreml szerint az volt, hogy Iszakár egészen az elmúlt napokig nem kért személyesen kegyelmet Putyintól, ami az orosz törvények szerint elengedhetetlen feltétel. Végül január 26-án ismeretessé vált, hogy Iszakár beadta kegyelmi kérvényét, és kérte, hogy engedjék ki a Moszkva környéki javító-nevelő táborból, ahol büntetését tölti.

Az elítélt anyja, Jaffa Iszakár a múlt héten Jeruzsálemben személyesen találkozott az orosz elnökkel, és kedden Oroszországba érkezett.

Putyin csütörtökön a Netanjahuval folytatott megbeszélésen rámutatott, hogy Naamar Iszakár szerencsére nem lépte át a kábítószerrel az orosz államhatárt. Méltatta a jeruzsálemi pátriárkának az ügyben játszott szerepét, aki elhozta neki az elítélt anyjának levelét.

Netanjahu hangsúlyozta, hogy csütörtöki moszkvai látogatása a két ország kapcsolatainak szorosabbá válását jelképezte. A Kremlben folytatott tárgyalásait követően az izraeli miniszterelnök és felesége a moszkvai Vnukovo-2 repülőtéren találkozott Naamar és Jaffa Iszakárral, akikkel együtt indultak vissza Izraelbe.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.