A holokauszthoz hasonlította Kína izraeli nagykövete a koronavírus miatti határlezárásokat

Bocsánatot kért Izraeltől Kína izraeli ügyvivő nagykövete amiatt, hogy az új koronavírus miatti határlezárásokat ahhoz az időszakhoz hasonlította, amikor a holokauszt idején számos ország hátat fordított a zsidó menekülteknek.

Taj Jü-ming korábban egy Tel-Avivban tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a kínai állampolgárokra a járvány miatt kirótt utazási korlátozások, illetve tilalmak azokra a régi időkre, régi történetekre emlékeztetik őt, amelyek a második világháború alatt, az emberi történelem legsötétebb napjaiban, a holokauszt idején estek meg. “Több millió zsidó embert meggyilkoltak, és sok ország hátat fordított a segítséget kérő zsidó menekülteknek. Csak nagyon-nagyon kevés ország nyitotta meg előttük a kapuit, ezek egyike volt Kína” – fejtegette a kínai diplomata.

Kína izraeli nagykövetsége aztán vasárnap közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozták, nem állt szándékukban a holokauszt sötét napjait a jelenlegi helyzethez, illetve a koronavírus miatt foganatosított izraeli intézkedésekhez hasonlítani. A nagykövetség hozzátette: bocsánatot kérnek azért, ha valaki rosszul értelmezte az üzenetüket.

Az új koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében Izrael múlt csütörtök óta nem engedi be területére a közvetlenül Kínából érkező repülőjáratokat, és az egészségügyi minisztérium felhatalmazta az izraeli határőröket arra, hogy megtagadják a belépést azoktól a nem izraeli állampolgároktól, akik az elmúlt két hétben Kínában jártak. Azokat az izraelieket pedig, akik Kínából érkeztek haza, felszólították, hogy két hétig ne menjenek közösségbe.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő közölte: utasította az egészségügyi minisztériumot, hogy kezdjék meg a gyorsan terjedő vírus elleni vakcina kifejlesztését. Hozzátette, hogy a palesztin hatóságot is folyamatosan tájékoztatják a bevezetett közegészségügyi intézkedésekről.

A tüdőgyulladást okozó új koronavírus világszerte már több mint 14 500 embert fertőzött meg, és valamivel több mint 300-an haltak bele a betegségbe.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.