EU: az amerikai kezdeményezés eltér a nemzetközileg elfogadott paraméterektől

Josep Borrell – Fotó: European Parliament / Flickr
Josep Borrell – Fotó: European Parliament / Flickr

Az amerikai béketerv eltér a nemzetközileg elfogadott paraméterektől, az igazságos és tartós béke megteremtése érdekében mindkét fél részvételével, közvetlen tárgyalásos úton kell rendezni a palesztin-izraeli konfliktust – jelentette ki az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedden.

Josep Borrell hangsúlyozta, a nemzetközi joggal és az ENSZ Biztonsági Tanácsa vonatkozó határozataival összhangban az EU nem ismeri el Izrael fennhatóságát az 1967 júniusa óta megszállt területek felett, továbbá nem hagy megjegyzés nélkül a kijelölt határok további megsértését jelentő egyetlen lépést sem.

Aláhúzta, az Európai Unió elkötelezett az 1967-es határok mentén, két, egymás mellett, tárgyalásos úton létrejövő állam mellett, amely Izrael Államból, valamint egy független, demokratikus és életképes palesztin államból áll.

Azt közölte, hogy a tárgyalásos úton születő megállapodásnak magában kell foglalnia a határok elfogadását, rendeznie kell Jeruzsálem helyzetét, valamint ki kell térnie a biztonsággal és a menekültekkel kapcsolatos kérdésekre.

Az Európai Unió felszólítja mindkét felet, hogy újra kötelezzék el magukat a tárgyalások mellett, és tartózkodjanak minden olyan, a nemzetközi joggal ellentétes egyoldalú lépéstől, amely fokozhatja a feszültséget – jelentette ki.

Szavai szerint az unió továbbra is minden erőfeszítést támogat, amely a politikai folyamat újjáélesztésére irányul, valamint azonos jogokat biztosít mindkét fél számára.

Borrell hozzátette, az Európai Unió teljes mértékben elkötelezett a transzatlanti partnerség mellett, és értékeli az Egyesült Államok erőfeszítéseit az izraeli-palesztin konfliktus békés megoldásának elősegítésére.

Donald Trump amerikai elnök január végén Washingtonban kétállami megoldást javasolt a palesztin-izraeli konfliktus rendezésére, amikor a Fehér Házban Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel közösen tartott tájékoztatóján felvázolta béketervét.

A Trump által javasolt kétállami megoldás értelmében – mint az elnök elmondta – Washington elismerte Izrael szuverenitását a ciszjordániai palesztin területeken létesített zsidó telepek felett, vagyis e telepek amerikai álláspont szerint Izrael szerves részei, továbbá Washington Jeruzsálemet Izrael Állam egy és oszthatatlan fővárosaként ismerte el. Ugyanakkor azt is mondta, hogy a jövőbeni palesztin államnak Kelet-Jeruzsálemben lenne a központja.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.