Pink Cow of Tel Aviv

Nagy a pörgés Tel-Avivban, de olyan nagy nem lehet, hogy észre ne vegyünk egy nemrég nyitott csinos kis kávézót vaskos magyar vonatkozásokkal.

Flóra és Melinda legjobb barátnők, jó régen együtt jártak Pesten a Scheiber iskolába, aztán mikor mindketten Tel-Avivban telepedtek le, megvalósították régi álmukat, a kávézót. Mert Örkény óta tudjuk, hogy legmerészebb álmaink is megvalósíthatók.

Mégpedig Pink Cow néven, ami érthető is, mert i.e. sok évvel kamaszként, 14 évesen egy pohár boros-kóla mellet pont arról álmodoztak együtt, hogy ezen a néven nyitnak majd egy ilyen helyet. Aztán olyan négy hónapja össze is jött, és meg is nyitották a ̶H̶a̶r̶a̶p̶ az Aliya utca elején, a 9 alatt. Itt lehet pontos címet, infót találni róluk.

Mert igen, a tejcsárda és a művészetek édestestvérek – vallják –, és teret adnak a kicsiny helyiségben a vizuális művészeteknek is, húsz izraeli művész tárgyait is árulják a boltban, mely egyszersmind “local art store” – hogy úgy mondjam. Egyedi iparművészet kerámiából szürcsöljük a kávét – ezt Melinda készíti –, s a falakon műalkotásokban gyönyörködhetünk.

Vannak bőven saját gyártmányú sütikék is
Minden adott egy jó kávézáshoz

Reggel nyolctól ötig adják a kávét és a sütiket hozzá, s hiába provokálok, Flóra ragaszkodik hozzá, hogy nem szekálják őket, “ide csak cuki vendégek járnak” – állítja. Délután öt után mennek az “igazi” munkahelyeikre, hogy pénzt is keressenek. Mert még csak beindulóban vannak, nem tudják, majd egyszer meg tudnak-e élni belőle: egyelőre felváltva kávéházaznak, pincérkednek, baby sittelnek, mindenféle más munkát is végeznek mellette.

- Hirdetés -

Úgy gondolják, egy év alatt majd kiderül, hogy megéri-e anyagilag, addig is havi kétszáz órát fizetség nélkül robotolnak álmaikért, de nem elhanyagolandó, hogy mégsem ingyen, mert a befektetett pénzt – persze minimál-projekt volt – mára már nagyjából kitermelték.

Még amolyan kerthelyiségük is van hátul

De nincs panasz, a munkáért kárpótolja őket a hely baráti, közösségi hangulata, hogy kutyástól mennek reggel munkába, ahol az történik, amit ők akarnak, a maguk urai. És persze szerveznek mindenféle izgalmas művészeti eseményt is, könyvbemutatót, kiállításmegnyitót, bármit, forduljatok hozzájuk bizalommal.

- Hirdetés -