Izrael felfüggeszti kapcsolatait az Egyesült Nemzetek Emberi Jogi Főbiztosával a feketelista miatt

Egyesült Nemzetek Emberi Jogi Főbiztosa
Fotó: képernyőkép / Egyesült Nemzetek Emberi Jogi Főbiztosa / Facebook

Izrael felfüggeszti kapcsolatait az Egyesült Nemzetek Emberi Jogi Főbiztosával, jelentette ki a Külügyminisztérium, néhány órával azután, hogy az ENSZ közzétette a Júdea és Szamária zsidó közösségeiben üzleti tevékenységet folytató 112 vállalat feketelistáját.

Jiszráel Katz külügyminiszter hivatalának elmondása szerint Katz a „rendkívüli és szigorú intézkedést” megtorlásként rendelte el Michelle Bachelet „BDS-kampányt kiszolgáló” irodájára, utalva az Izrael elleni Bojkott, Elszigetelés és Szankciók Mozgalomra.

Katz olyan további intézkedéseket fontolgat, amikkel megvédheti az Izraelben működő vállalatokat.

Amichai Stein, az izraeli Kan közszolgáltató műsor-szolgáltató riportere szerint, az izraeli tisztviselők az Egyesült Államokon keresztül kaptak értesítést, alig egy órával a jelentés közzététele előtt. A főbiztos elutasította az izraeli tisztviselőkkel való találkozást a jelentés kidolgozása során. „Az információkat nem kormányzati szervezetektől kapta, nem tudjuk, hogyan állították össze a listát.”

„Aki bojkottál minket, azt mi is bojkottáljuk. Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa elfogult testület, amelynek nincs befolyása” – reagált Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök.

„Nem hiába rendeltem el a kapcsolatok megszakítását. Nem véletlen, hogy az amerikai-kormány velünk együtt tette meg ezt a lépést” – a Trump-kormány 2018 júniusi döntésére hivatkozva, hogy kilép a Tanácsból az Izrael elleni súlyos elfogultsága miatt.

A Palesztin Hatóság miniszterelnöke, Mohammad Stajje üdvözölte a listát, és felszólította a rajta szereplő vállalatokat, hogy állítsák le működésüket a telepeken.

„Üldözni fogjuk a jelentésben felsorolt vállalatokat jogi úton a nemzetközi jogi intézmények és országaik bíróságain, az emberi jogok megsértésében betöltött szerepükért” – idézi Stajjét a Palesztin Hatóság hivatalos hírügynöksége, a Wafa.

„Kompenzációt követelünk a megszállt földjeink illegális használatáért, valamint a földjeinkben folytatott gazdasági tevékenységért, melyre anélkül került sor, hogy alávetették volna magukat a palesztin törvényeknek és adót fizettek volna.”

Stajje szerint a vállalatok a potenciális megtorlás elkerülése érdekében átköltözhetnének a Palesztin Hatóság által ellenőrzött területekre.

Az Emberi Jogi Főbiztos szerint a listán szereplő 112 üzleti vállalkozás „felvetett bizonyos emberi jogi aggályokat”. 94 izraeli székhelyű míg 18 hat másik országban székel.

A listát izraeli vállalatok, köztük bankok és építőipari cégek dominálják. Ugyanakkor felsorol számos nemzetközi céget, mint például Airbnb, Expedia és a TripAdvisor utazási társaságokat, a Motorola technológiai óriást, valamint építőipari és infrastruktúrával foglalkozó cégeket, köztük a francia Egis Rail és a brit JC Bamford Excavators társaságot.

Teljes cikk >>

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.