Egy kis izraeli bőröndforradalom – hatkerekű innovatív modellek forgathatják fel a kabinbőröndök világát.

A Kickstarter közösségi finanszírozási oldalon már számtalan zseniális példát láthattunk olyan okos megoldások születésére, amelyek megfelelő anyagi hátszél nélkül szép lassan elfeküdtek volna a soha meg nem valósuló, „pedig” nagyon kreatívnak és életképesnek is tűnő találmányok temetőjében. 

A 21. század egyik legértékesebb virtuális ugródeszkáján szerencsére lehetőséget kapott anno egy izraeli ötletgazda, Netta Dor Shalgi ipari formatervező mérnök is, akik még 5 éve nyomta meg a startgombot a 125 ezer dolláros Kickstarter kampányán. Az utazási-termékfejlesztés téren állt elő egy nagyon ígéretes találmánnyal, a G-RO Classic Carry-On kabin modellel, amelyet minden centijében a modern repülőutakra, és a tulajdonos digitális „szükségleteire” szabott.

A strapabíró, profin megtervezett bőrönd az okostelefonhoz/laptophoz kötött utazóknál nagyon betalált, a kampány pedig nagyot futott. Nem csak összejött a kitűzött cél az ötlet finanszírozásához, hanem bankot is robbantott, végül 4,7 millió dollárt adtak össze azok, akik hittek a termék létjogosultságában, a befektetők között pedig állítólag olyan hírességek is megtalálhatók, mint Will Smith, will.i.am vagy Mark Ronson. A profi tervezői háttérnek hála 2017-ben a nemzetközi Edison Awards aranydíját is elhozta Netta Dor Shalgi találmánya, aki tel-avivi irodájában azóta is újabb, célirányosabb megoldásokon gondolkodik.

Az Israel21c.org oldal külön cikket szentel az G-RO legutóbbi nagy dobásának, amely fenekestől, de legalábbis 180 fokostól forgatja fel a bőröndhuzigálás műfaját. A The SIX néven futó sorozat ugyanis nem kevesebbet ígért, mint a könnyített haladást a megpakolt bőröndökkel is. Az innovatív, hatkerekes megoldásnak hála mindezt úgy, hogy az áramvonalas modellt magunk előtt toljuk, lazán, erőlködésmentesen. The SIX kabin-kollekció darabjaival sokkal könnyebb a manőverezés a túlzsúfolt reptereken, és talán az sem hátránya, hogy sok ártatlan láb felszántását elkerülhetjük annak köszönhetően, hogy felügyelet alatt, a látómezőnkben gurítjuk az ergonomikus kis bőröndöt.

Megszállott bőröndfogyasztóként (a vászontól a műanyagig, a luxustól a dizájnerig sokfélét kipróbáltam, mert újságíróként sokszor ki sem csomagoltam, már indulhattam is a következő úti célra) számos bőröndkerék hullott ki alólam, amit itt az G-RO elegánsan élethosszig tartó garanciával old meg a csendes, jó eséllyel elpusztíthatatlan kerekek esetében. A kényelmes, szabadalmaztatott függőleges fogantyú, a könnyen kezelhetőség, a maximalizált belső csomagolási tér csupa nem is olyan szerény extra. 

„A gurulós bőröndökre vonatkozó légitársasági szabályok állandó fejtörést okoznak számunkra, megnehezíti a tervezést a tartósság, a súly, a belső kapacitás és a külső méretek szempontjából is. Nagyon szűk keresztmetszet szerint kell dolgoznunk” – nyilatkozta a kihívásokat úgy látszik, igenis kedvelő Shalgi.

A szűz polikarbonátot, alumíniumot és magnéziumot tartalmazó anyagokból gyártott The SIX mérete a legtöbb légitársaság által megengedett maximális méret, 55x36x23cm, és három színkombinációban kapható, fekete-piros, fehér-piros és szürke-piros. Ami az árat illeti, nem szerény, de arányban van a minőséggel, kényelemmel: 495 dollár, vagyis közel 1700 sékel. Ha újrakezdhetném a bőröndgyűjteményemet nulláról, egynél megállnék, egy hatkerekűnél.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.