Hős vagy náci?

"Békét csak legyőzött ellenséggel kötünk" – a Tel-Aviv utcáiról eltávolított provokatív plakátok egyike - fotó: Facebook

A hét hőse számomra Ron Huldai.

Manapság nem kevés bátorság szükséges ahhoz, hogy olyasmit tegyünk, amit Tel-Aviv polgármestere tett az elmúlt napokban.

Huldai egyszerű utasítással leszedette azokat a plakátokat, melyek bekötött szemű, magukat megadó palesztin vezetőket ábrázoltak. Huldai szerint mi nem ilyen izraeliek vagyunk, és bár hisz a véleménynyilvánítás szabadságában, ezek a plakátok rasszizmusra és erőszakra uszítottak.

Ezen felül eltávolította az iskolák mellől a Chabad tfilin-helyező állásait. Ez a lépés természetesen tiltakozáshoz vezetett, amelyben nácihoz hasonlították Huldait, aki megakadályozza a zsidókat, hogy tfilint helyezzenek magukra.

Huldai nagyon jól tudja, hogy az iskolák bejáratánál lévő chabad agitálók célja nem ártatlan, és nemcsak a Messiás eljövetelének siettetése a céljuk, hanem olyan gyerekek vallásossá tétele, akik még nem teljesen alakították ki identitásukat.

Jó tudni, hogy Tel-Avivnak ilyen polgármestere van.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.