A koronavírus-pánik árnyékában rendezik a parlamenti választásokat Izraelben

A koronavírus-pánik árnyékában tartják az egy éven belül már harmadszor megrendezett parlamenti választásokat hétfőn Izraelben.

A központi választási bizottságban a Háárec című újság értesülései szerint attól tartanak, hogy politikai szereplők hamis üzeneteket terjesztenek majd állítólagos koronavírus-fertőzésekről a választás napján, hogy megakadályozzák a választópolgárokat a szavazásban.

Ezért a bizottság külön grémiumot hozott létre a voksolás idején terjesztett koronavírus-álhírek ellen. A rendőrség, az ügyészség és az egészségügyi minisztérium tisztviselőiből álló csoport várhatóan megvizsgálja majd a tudomására jutott pletykákat, megakadályozza azok terjesztését és megkeresi a híresztelőket.

Azt tervezik, hogy a választási bizottság az egészségügyi minisztérium segítségével eldönti majd a közösségi médiában terjedő esetleges koronavírusos hírekről, hogy valósak-e, és ha álhírről van szó, akkor az összes párttal egyeztetve nyilatkozatot adnak ki a pletykák eloszlatása érdekében.

A választási bizottság felszólította a közösségi médiát használó izraelieket, hogy maguk is ellenőrizzék az egyes hírek tartalmát, mielőtt továbbküldik barátaiknak, ismerőseiknek.

Mose Bar Szimantov, az egészségügyi minisztérium igazgatója azt közölte a ynettel, hogy teljesen kontroll alatt tartják a járványt, a fertőzöttek száma igen csekély, és semmi akadálya sincs a hétfői parlamenti választások biztonságos és zavartalan lebonyolításának.

Eddig ötezer-hatszázharminc, az utóbbi két hétben a Távol-Keletről vagy Olaszországból visszatért, vagy az új koronavírussal fertőzött beteggel egy légtérben tartózkodó vagy érintkező izraeli polgár került házi karanténba. Hét fertőzöttet ápolnak elkülönítve kórházban.

Tizenhat különleges szavazóhelyiséget állítanak fel az ország számos pontján a karanténban lévő és tüneteket nem mutató emberek számára. Ők csakis saját járművükkel utazhatnak választani, nem vehetik igénybe a közösségi közlekedést. Ezeken a helyeken a katonai rádió értesülései szerint a mentőszolgálat önkéntesei segítik a szavazókat, és a választási bizottság tagjai egy függöny mögött fognak ülni.

A koronavírus megjelenése miatti feszült helyzetet tükrözi, hogy vasárnap pánik tört ki a Tel-Aviv melletti Givatajim bevásárlóközpontjában, ahol egy férfi koronavírus fertőzésre utaló tünetekkel jelent meg az épület felső emeletén található orvosi rendelőintézetben.

Kiürítették a felsőbb szinteket, és az emberek pánikszerűen elhagyták a boltokat. A mentők kijöttek és elszállították az Amerikából Olaszország érintésével a közelmúltban hazatért beteget, hogy megvizsgálják, valóban megfertőződött-e – jelentette a helyi közszolgálati rádió.

Givatajimban különösen erős a centrista, ellenzéki Kék-fehér párt, és az eset után az üzletközpontba látogatott Beni Ganz, a párt elnöke. Ganz a koronavírus-félelem gerjesztésével vádolta meg a jobboldali kormányzó Likud párt “propagandistáit”.

“Givatajim a Kék-fehér erőssége” – mondta Ganz. “(Netanjahu) azt tervezi, hogy megzavarja a választások napját, álhíreket terjeszt azokon a helyeken, ahol a Kék-fehér erős, hogy otthon maradjanak a szavazók”- tette hozzá. Benjámin Netanjahu leköszönő miniszterlnök a Twitteren válaszul azt állította, hogy Ganz ostobaságokat beszél.

Az ügy előzménye, hogy néhány napja a Mazkeret Batja nevű, szintén főként a Kék-fehérre szavazó településen a lakosok telefonos Whatsapp csoportjában a helyi önkormányzat nevében valaki egy helyi koronavírus-megbetegedésről szóló álhírt terjesztett.