Liberman támogatja a törvényt, amely megakadályozná, hogy vádlott kormányt alakíthasson

Avigdor Liberman - fotó: Wikipedia
Avigdor Liberman - fotó: Wikipedia

Az Avigdor Liberman vezette Jiszrael Beitenu csütörtökön kora délután bejelentette, hogy támogatja a törvényjavaslatot, amely megakadályozza vádemelés alatt álló kneszet-képviselők (mint Benjamin Netanjahu) miniszterelnöki kinevezését, valamint a miniszterelnöki pozíció két terminusra való korlátozását – írja az ujkelet.live.

Liberman bejelentése azt jelenti, hogy mindkét törvényjavaslat élvezi a Kneszet többségének támogatását, amennyiben sor kerül a szavazásra.

A kormányzó Likud párt elnöke, Benjamin Netanjahu Izrael történetének leghosszabb ideje hivatalban lévő miniszterelnöke, valamint ő az első miniszterelnök aki ellen hivatali ideje alatt vádat emeltek.

A miniszterelnök korrupciós ügyeinek (vesztegetés, csalás és bizalommal való visszaélés) tárgyalása március 17-én kezdődik.

Szerdán a Legfelsőbb Bíróság elutasított egy petíciót, ami Netanjahu kormányalakítási megbízását hivatott megakadályozni a korrupciós ügyeire hivatkozva, mondván, még túl korai döntést hozni a kérdésben, mivel még nem tették közzé a hétfői választások végleges eredményeit.

A szavazatok 99,99 százalékának feldolgozása szerint a Likud nyerte a legtöbb széket a Knesszetben, azonban a jobboldal nem rendelkezik elegendő mandátummal a kormányalakításhoz.

A 23. Knesszet-választások végleges eredménye:

  • Likud 36
  • Kék-Fehér 33
  • Egyesült (arab) Lista 15
  • Sasz 9
  • Jahadut Hatora 7
  • Munkapárt-Merec-Geser 7
  • Jiszrael Beitenu 7
  • Jamina 6
  • Jobboldal + ultraortodox pártok: 58
  • Centrum-baloldal + arab pártok: 55
  • Jiszrael Beitenu: 7

Az Avigdor Liberman vezette Jiszrael Beitenu bár egy székkel kevesebbet nyert a szeptemberi eredményekhez képest, megtartotta királycsináló szerepét. Nélküle sem a bal-, sem a jobboldalnak nincs meg a kormányalakításhoz szükséges minimális 61 mandátum.

Jövő héten a pártok képviselői találkozni fognak Reuven Rivlin elnökkel, hogy közöljék vele jelöltjüket a miniszterelnöki posztra. Rivlin elnöknek március 17-ig kell döntésre jutnia, kinek adja a kormányalakítás lehetőségét. A határidő egybeesik Netanjahu tárgyalásának kezdetével.

Netanjahu szerdán a választások elcsalásával vádolta a Kék-Fehér vezetőjét, Beni Ganzot, amiért a baloldal többségi támogatásával egy törvény megszavazására törekszik, mely megakadályozná, hogy egy vádemelés alatt álló képviselőt kormányalakítással bízhassanak meg.

2008-ban egy hasonló törvényt maga Netanjahu is támogatott, amikor Ehud Olmert miniszterelnök ellen korrupciós vádak merültek fel. A törvény végül elbukott a szavazáson, Olmert pedig még a rendőrség vádemelési javaslatának benyújtása előtt lemondott.

A Knesszet jogi tanácsadója, Ejál Jinon szerint semmilyen törvényt nem bocsáthatnak szavazásra a 23. Kneszet tagjainak felesketéséig, amire március 16-án kerül sor.

Bár vitatott, hogy egy ilyen törvény előmozdítása átmeneti kormány idején lehetséges-e, a Kék-Fehér meggyőződése, hogy megvalósítható és semmiben sem különbözik a Likud májusban előkészített és megszavazott törvényétől, mely a Knesszet feloszlatását és új választások kiírását tette lehetővé, ezzel megakadályozva az elnököt, hogy Netanjahu kudarcot vallott kísérlete után Ganzot bízza meg a kormányalakítással.

Az esti médiajelentések névtelen forrásokat idézve a Kék-Fehérből azt állították, hogy a lépés biztosítékként szolgálna arra, hogy Netanjahu ne tudjon negyedik választásokat hirdetni, mivel nem indulhatna rajta. A Kék-Fehér a 24. azaz a következő Knesszetre vonatkozóan alkalmazná a törvényt, Liberman azonban állítólag már most érvénybe léptetné.

Melyik lehetőséget részesíted előnyben a politikai gubanc megoldására?

  • Ganz kormány, a Közös Lista támogatásával (63%, 34 Votes)
  • Amir Perec csatlakozzon Netanjahuhoz a kormány felállítására (20%, 11 Votes)
  • Egységkormány Netanjahu és Ganz rotációjával (7%, 4 Votes)
  • Választások negyedszerre (7%, 4 Votes)
  • Nincs véleményem (2%, 1 Votes)

Összes szavazó: 54

Loading ... Loading ...

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSujkelet.live