Késik a koalíciós megállapodás létrejötte Izraelben Benjamin Netanjahu, a Likud párt elnöke és az átmeneti kormány miniszterelnöke, valamint Beni Ganz, a Kék-Fehér párt elnöke között – jelentette a helyi média szerdán.

A tizenhármas kereskedelmi televízió szakértőinek értesülései szerint három kérdésben nem tud megegyezni Netanjahu és Ganz az egyre inkább elhúzódó tárgyalásokon, miközben egyre többen bírálják őket az eddigi kompromisszumokért a jobb- és a baloldalon egyaránt.

A három legvitásabb kérdés az igazságügyi miniszter, valamint a kneszet elnökének személye, és a Donad Trump amerikai elnök béketervében szereplő ciszjordániai annektálások végrehajtása.

Beni Ganz igazságügyi miniszternek a Kék-Fehérhez tartozó Avi Nisszenkornt, a szakszervezeti szövetség volt elnökét szeretné, de a jobboldal, főként a Jobbra (Jamina) párt elutasítja jelölését.

Az izraeli parlament, a kneszet elnökének Netanjahu az ugyanerről a tisztségről korábban lemondó Juli Edelsteint szeretné, de ezt Ganz nem engedi, ugyanis lemondása előtt Edelstein elutasította a legfelsőbb bíróság határozatának végrehajtását. Netanjahu kész helyette Jariv Levin volt turisztikai minisztert kinevezni, de mivel ő is a bírósági döntés elutasítását kérte Edelsteintől, a jogállamiság védelmét ígérő balközép pártok szemében alkalmatlan a feladatra.

Ganz nem kívánja a közös kormányzás programjába bevenni a Trump-féle béketerv megvalósítását, elsősorban az izraeli uralom kiterjesztését a ciszjordániai zsidó telepekre, ugyanis az egyoldalú lépések helyett tárgyalásokat szorgalmaz a palesztinokkal, és az érdekelt felek bevonásával születő kompromisszumos megállapodást szeretne elérni.

Emellett vitát okozott, hogy Ganz kész lemondani a külügyminisztériumról, amely a koronavírus sújtotta időkben sokat vesztett jelentőségéből, és helyette az egészségügyi tárcát szeretné, hogy mutathassa szerepvállalását a nemzeti összefogásban. De azt sem Netanjahu, sem az askenázi ultraortodox párthoz tartozó Jakov Licman egészségügyi miniszter nem kívánja átadni.

Izraelben súlyos bírálatok hangzanak el a koalíciós tárgyalásokkal összefüggésben, egyesek kifogásolják, hogy hatalmas, harmincnégy vagy harminchat fős, túl nagy költségekkel működő kormányt terveznek a jelenlegi vészterhes időkben. A tárcákat fele-fele arányban osztják fel egymás között.

A készülő egyezmény miatt közben véglegessé vált a kneszetben a Kék-Fehér párt frakciójának kettészakadása. A Jair Lapid vezette Van jövő (Jes Atid) és a Mose Jaalon vezette Nemzeti Mozgalom (Telem) nevű párt nem szavazta meg Beni Ganz házelnöki kinevezését, és nem támogatja a Netanjahuval folytatott tárgyalásokat az egységkormányról.  

Ők az ellenzék padsorait erősítik majd. Külön frakciót alakított Föld Útja (Derech Erec) néven a Telemből kilépett két képviselő, aki viszont csatlakozott Ganzhoz. A Ganz vezette tömörülés viszi tovább a Kék-Fehér nevet.

Ganz és Lapid a szakítás után egymást elítélő nyilatkozatokat tett, és a párt kettészakadásával megszűnt a Netanjahu elleni egységes fellépés a kneszetben. A március eleji választásokon közösen induló baloldali pártszövetségből a Munkapárt Ganz mellé állt, és a nagykoalícióba való belépésről tárgyal, a baloldali liberális Merec viszont továbbra is szemben áll Netanjahuval.