Fertőzött lett az egészségügyi miniszter, ezért karanténba vonult a vele érintkező miniszterelnök is

Izraelben csütörtökre 6211-re emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma az egészségügyi minisztérium közleménye szerint, ami a szerdai adathoz képest 501 új beteget jelent. A fertőzöttek közül 107-en súlyos állapotban vannak, 81-en lélegeztetőgépre kapcsolva. A halálos áldozatok száma 11-gyel nőtt, jelenleg 33. Eddig 241-en gyógyultak meg a fertőző betegségből.

A kétszázezer lakosú, Tel-Aviv melletti ultraortodox Bnei Brak várost rendőri zárlat alá vették, csak nagyon indokolt esetben szabad elhagyni a települést vagy beutazni oda. A városban katasztrófával fenyegetett a járvány terjedése, mert az emberek a legutóbbi napokig csoportosan imádkoztak és tanultak, figyelmen kívül hagyva a gyülekezési tilalmat. A regisztrált fertőzöttek száma mintegy 900 a városban, egy nap alatt negyedével nőtt a számuk.

Az újonnan diagnosztizált betegek között van a 71 éves Yaakov Litzman egészségügyi miniszter és felesége. Mindketten tünetmentesek, otthonukban tartózkodnak, és a miniszter onnan folytatja munkáját.

Ismét karanténba vonult Benjamin Netanjahu miniszterelnök, egészen jövő szerdáig, és az ország több vezetője, köztük a külföldi titkosszolgálat, a Moszad főnöke, a Nemzetbiztonsági Bizottság elnöke, és Mose Bar Sziman-Tov, az egészségügyi Minisztérium igazgatója is, miután közvetlen kapcsolatba kerültek Litzmannal.

Csütörtökön 21 új megbetegedésről számolt be a Palesztin Hatóság, mindannyian egy izraeli építkezésen dolgozó munkások. A palesztin területeken az izraeli közszolgálati rádió értesülése szerint 143 fertőzöttet tartanak nyilván. Ramallahban bejelentették, hogy 250 új lélegeztetőgép áll hamarosan rendelkezésükre, a Gázai övezetben pedig 60-80 lélegeztetőgép működik.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI