Ganz és Netanjahu nem tudott kormányt alakítani

Eredmény nélkül járt le szerdán éjfélkor Izraelben Beni Ganznak, a centrista Kék-Fehér párt elnökének a kormányalakításra kapott, két nappal meghosszabbított határideje – jelentette a Jediot Aharonot című újság honlapja, a ynet.

Sem a Kék-Fehér, sem a jobboldali Likud nem kéri Ganz megbízatásának újabb meghosszabbítását Reuven Rivlin államfőtől, ami azt jelzi, hogy nem látnak esélyt a megegyezésre az eddigi tárgyalások alapján, noha a ynet szerint továbbra is kapcsolatban maradnak. Rivlinnek mostantól három nap áll rendelkezésére annak eldöntésére, hogy a parlament valamely másik képviselőjét kéri-e fel kormányalakításra, amelyre ismét 28 napot adhat, vagy átadja a döntés jogát a kneszetnek.

A helyi médiában megszólaló szakértők ez utóbbit látják valószínűbbnek. Ha Rivlin nem kér fel újabb képviselőt, akkor a 120 tagú kneszet a következő 21 napban 61 képviselő aláírásával felsorakozhat bármelyik képviselő mint kormányfőjelölt mögé, és neki két hete lesz egy új kormány létrehozására. Azonban ha nem próbálkozhat senki kormányalakítással, vagy az újabb jelöltnek sem sikerül ez, akkor automatikusan újabb választásokat fognak kiírni Izraelben, rövid időn belül immáron negyedszer.

Sajtóértesülések szerint jogi kérdések miatt nem sikerült megállapodásra jutnia Ganznak és a Likud pártot vezető Benjamin Netanjahunak, mert nem tudtak olyan törvénytervezetet megalkotni, amely mindkét félnek biztosíték lett volna arra, hogy rotációs megállapodásuk betartásával másfél-másfél évig vezethetik az országot. A katonai rádió értesülései szerint a múlt kedden már elkészített – és csak aláírásra váró – egyezménytől visszalépett a Likud, elsősorban beleszólást követelve a bírók kinevezésébe.

Nem sikerült megállapodniuk a legfelsőbb bíróság új tagjainak, valamint az igazságügyi miniszternek a személyében, ami különösen kényes kérdés, mert Netanjahu várhatóan három korrupciós perrel néz szembe a közeljövőben. Az első tárgyalási napot március 17-ről május közepére halasztották el a koronavírus-járvány miatt.

Izraelben egy éven belül háromszor tartottak parlamenti választásokat március elején, és egyik után sem alakult új kormány.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.