Netanjahu és Ganz megállapodott az egységkormányról

Benjamin Netanjahu Beni Ganz

Benjamin Netanjahu, a jobboldali Likud párt, és Beni Ganz, a centrista Kék-Fehér párt elnöke hétfő este Jeruzsálemben a miniszterelnöki rezidencián megállapodásra jutott az egységkormányról – jelentette a tizenhármas kereskedelmi televízió esti híradása.

Mintegy egy hónapig tartó tárgyalások után egyezségre jutott egymással a két politikus, és három parlamenti választás után kormánya lesz Izraelnek. Az egyezmény szerint a következő három évben előbb másfél évig Netanjahu, majd a következő másfél évben Ganz lesz Izrael miniszterelnöke, és pártjaik a miniszteri tárcákat is fele-fele arányban birtokolják.

Ganz a koronavírus okozta rendkívüli helyzetre hivatkozva szegte meg legfőbb választási ígéretét, miszerint nem lép közös kormányra a korrupcióval, csalással és a közhivatallal való visszaéléssel vádolt Netanjahuval. A tárgyalásokon a televízió szakértői szerint nem esett szó a koronavírus fenyegetéséről, hanem a bírák, illetve a legfelsőbb bíróság bírói kinevezésének kérdése okozta a legtöbb vitát a miniszterelnök májusban három ügyben megkezdődő korrupciós pere előtt.

Az első másfél éves időszakban Beni Ganz védelmi miniszter és miniszterelnökhelyettes lesz, Gabi Askenázi, a Kék-Fehér párt másik vezetője pedig külügyminiszter. Ganz miniszterelnöksége idején Askenázi átveszi a védelmi tárcát. Több mint harminc miniszteri széket osztanak szét a felek, melyekből a Kék-Fehér tizenhatot kap.

A jogi, a bevándorlási, a kultúra és a sport, a népjóléti, a hírközlési, a mezőgazdasági, a stratégiai ügyek, az idegenforgalmi, a társadalmi egyenlőség, és a diaszpóraügyek minisztériuma lesz Ganzé. A Kék-Fehér megszerezte még a kneszet külügyi bizottságának elnöki székét, a belügyi és az oktatási bizottságot.

Likud oszthatja szét a “második félidőben” a külügyi tárcát, a belbiztonsági, a közlekedési, a lakhatási, az oktatási, a környezetvédelmi, az energiaügyi minisztériumot, valamint Jeruzsálem ügyének tárcáját és más kevésbé jelentős minisztériumokat.

A Likud a kneszetben felügyeli a pénzügyi, a törvénykezési, a munkaügyi és népjóléti, a befogadási és a közgazdasági bizottságokat. Ezen felül az ENSZ izraeli nagykövetét szintén a Likud választhatja meg.  

A megállapodás értelmében a Trump-terv alapján július 1-jén sor kerülhet az izraeli szuverenitás kiterjesztésére Ciszjordániára. Az izraeli kisebbségek által erősen támadott állampolgársági törvény változatlan marad.

A veszélyhelyzet nemzeti egységkormányában még nem világos, hogy pontosan mely pártok fognak részt venni. A Likud és a Kék-Fehér mellett bizonyos a két ultraortodox vallásos párt csatlakozása, az askenáziak Egyesült Tórapártja, valamint a keleti származású zsidók Sasz pártja.

Azonban nem biztos, hogy a telepeseket képviselő jobboldali Jobbra (Jamina) párt is csatlakozik, valamint hogy a szociáldemokrata Munkapárt, és a két főből álló Izrael Útja (Derech Erec) nevű új frakció miként fog részt venni a kormányzásban.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.