Dánia bemutatja: Biblia Izrael nélkül

Fotó: képernyőkép / Dán Bibliatársulat

A Dán Bibliatársaság szinte teljesen kihagyta az Izrael szót a Biblia új fordításában. Az “Izrael népe” kifejezés helyébe a “zsidók” került, az “Izrael őrizőjét” pedig “a mi őrizőnknek” fordították. A magyarázat: szerettük volna elkerülni, hogy Izrael földjét Izrael Állammal keverjék.

„A zsidók földje” „Izrael földje” helyett

A Dán Bibliatársaság szinte teljes egészében kihagyta Izrael hivatkozásait a Tanah (Ószövetség) és az Újszövetség új, 20 év óta először megjelent dán fordításából. Az elhagyások egy „Biblia 2020” nevű projektben történtek, amelyet az év elején publikáltak a társaság gondozásában – jelentette a 24NYT híroldal vasárnap. A társaság közölte, hogy ezt azért tették, hogy megakadályozzák a bibliai Izrael és a mai Izrael állam összetévesztését.

Az “Izrael népe” kifejezést a “zsidók” váltotta fel, míg “Izrael földje” “zsidók földjévé” változott. Másutt az Izraelre való hivatkozásokat az egész emberiségre való hivatkozásként fordították. A Zsoltárokban a “A Maalot énekében” az eredetileg “Bizony nem szunnyad, nem alszik Izráel őrizője!” sornál az új fordításban az “Izráel őrizője” kifejezés helyébe “a mi őrizőnk” szavak kerültek.

“El akartuk kerülni a zavart”

Jan Frost, a Biblia lelkes dán rajongója és Izrael támogatója volt az, aki a közösségi hálózatokban közzétett posztjaival felhívta a média figyelmét a változtatásokra. 

Frost a YouTube-on közzétett videóban kijelenti, hogy az Izrael szót csak egyszer használják a „Biblia 2020” kiadás Újszövetség fordításában, miközben a görög eredetiben 60-szor fordul elő. A többi helyen a szót “zsidók”, “zsidók földje” helyettesíti, vagy egyáltalán nem helyettesítik alternatív szóval.

“Ennek régi teológiai kifejezése az “alternatív teológia”, amelyben Izrael helyébe az egyház lép” – írta a Facebookon.

A Dán Bibliatársaság képviselője elmondta Frostnak, hogy azért döntöttek így, hogy elkerüljék az “Izrael földje” és az “Izrael Állam” összetéveszthetőségét, ugyanis a bibliai idők Izrael földje nem azonos a jelenlegi Izraellel. Ugyanakkor más, abban a korban és ma is létező országok – például Egyiptom – neveit nem változtatták meg ugyanezen logika szerint.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.