Ma éjféltől a legtöbb üzlet kinyithat

Fotó: Bea Bar Kallos

Az izraeli kormány a gazdaság fokozatos újraindítása érdekében pénteken elrendelte a koronavírus-korlátozások további enyhítését – mely magában foglalja az összes utcai üzlet, fodrászat és szépségszalon újbóli megnyitását. A nagy bevásárlóközpontok, edzőtermek, továbbra is zárva maradnak.

– Azok az éttermek és kávézók, amelyek technikailag felkészültek szolgáltatásként élelmiszert, készételeket kínálni elvitelre, azok beindíthatják a tevékenységüket. A helyszíni étkeztetés, vendéglátás továbbra is tiltott.

– A rendeletek lehetővé teszik fodrászatok és szépségszalonok, kozmetikák újbóli megnyitását, amennyiben biztosítható minden ügyfél kiszolgálását követően a teljes fertőtlenítés.

– Valamennyi, nyilvános helyen működő üzlet nyitását lehetővé teszi a kormányhatározat (kivéve a zárt bevásárlóközpontokban lévő üzletek).

– A legalább 75 méteres üzlethelyiségben egy időben nem tartózkodhat több mint hat ügyfél, (ettől kisebb üzletben négy ügyfél), míg a 100 négyzetmétert meghaladó üzletek esetében a nyolc ügyfél megengedett.

– Az egészségügyi irányelveket megsértő tulajdonosokra akár hat hónapos börtönbüntetést és nagy bírságot szabhatnak ki.

– Ezenkívül a kabinet jóváhagyta azt a szigorítást, hogy előzetes figyelmeztetés nélkül 200 sékel pénzbírságot szabjon ki a rendőrség mindenki számára, aki nem visel védőmaszkot a nyilvános helyen. (A védőmaszk hordása hét éves kortól mindenkinek kötelező!)

Az új irányelv vasárnap 2020.04.26. /0:00/ lép hatályba.

A következő 14 napra érvényes vészhelyzeti irányelvek teljes listája a shalom-olim.com oldalon olvasható >>

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.