Az izraeli hadsereg lerombolta egy ciszjordániai merénylő házának jelentős részét

Az izraeli hadsereg lerombolta egy ciszjordániai merénylő családi házának azt a részét, ahol a terrorakciót elkövető férfi élt – jelentette a ynet hétfőn.

A házban élő Kaszam Barguti tavaly augusztusban egy ciszjordániai forrásnál két társával megölt egy 17 éves izraeli lányt, és megsebesítette a vele kiránduló édesapját, aki a Ramla nevű városban rabbi, valamint a bátyját is.

Molotov-koktélokkal és kövekkel fogadta több tucat helyi palesztin fiatal a hajnalban a katonai buldózerrel érkező izraeli katonákat a Ramallah melletti Kobar nevű faluban, megpróbálták megakadályozni a kétemeletes ház felső szintjének lerombolását. A hadsereg tömegoszlató eszközök bevetésével válaszolt, egy palesztin fiatalt egy gumilövedék súlyosan megsebesített.

Korábban márciusban már lerombolták a merénylő két társának otthonát Ramallahban, illetve Bir Zájtban. A palesztinok akkor is gumiabroncsokat égettek, köveket és házilagos gyújtóbombákat dobtak a katonák felé.

A merénylőt képviselő ügyvédek az épületrész lerombolása előtt beadványban kérték az izraeli legfelsőbb bíróságtól az épület épen hagyását, de a grémium elutasította kérésüket.  

A Palesztina Felszabadításának Népi Frontja nevű szervezethez tartozó merénylők tavaly augusztusban egy bombát telepítettek a forrás mellé, majd működésbe hozták, amikor egy izraeli család három tagja meglátogatta a Ciszjordánia középső, bibliai nevén Binyamin nevű részén lévő kedvelt kirándulóhelyet.

A merénylők pere januárban kezdődött. Gyilkossággal, gyilkossági kísérlettel, engedély nélküli fegyverviseléssel, és fegyverkereskedelemmel vádolják őket a hatóságok.

A tavalyi terrortámadásban Barguti a megfigyelésért felelt, ő figyelmeztette a bombát működésbe hozó társát, amikor az izraeli család  a pokolgéptől a megfelelő távolságba került. A robbanás után a csapat többi tagjával együtt Ramallahba menekült.

Emberi jogi szervezetek támadják Jeruzsálemet a merénylők otthonait leromboló politikája miatt, de az izraeli hatóságok ragaszkodnak hozzá, mert úgy vélik, hogy jelentős elrettentő hatása van az esetleges merényletek megakadályozásában.