A Legfelsőbb Bíróság visszavonta a Dvir Szorek meggyilkolásával vádolt palesztin otthonának lerombolására vonatkozó rendeletet

Izraeli katonák Beit Kahil palesztin faluban, Ciszjordániában, 2019 - fotó: Izraeli Hadsereg
Izraeli katonák Beit Kahil palesztin faluban, Ciszjordániában, 2019 - fotó: Izraeli Hadsereg

A Legfelsőbb Bíróság hétfőn visszavonta a Mahmoud Etouna házának lerombolásáról szóló rendeletet, akit a Gus Ecionban tavaly végrehajtott terrortámadásban Dvir Szorek katona meggyilkolásával vádolnak.

A vádirat szerint Etouna volt a merényletet végrehajtó terrorsejt parancsnoka. Anat Baron és Uzi Vogelman bírák többségi véleményként elfogadták a Hebron melleti Beit Kahil palesztin faluban található, Etouna lakóhelyéül szolgáló emelet lerombolása elleni petíciót, míg David Mintz bíró kisebbségi véleményként ellenezte azt.

A petíciót Etouna családja és a Hamoked Lehaganat Haprat (Az Egyén Védelmének Központja) nyújtotta be.

Baron bírónő azzal az idővel indokolta a döntést, melybe a hadseregnek telt a ház bontási végzésének megszerzése – öt hónappal a támadás után, és miután a terrorsejt többi tagjának a házait már lerombolták.

“Minél nagyobb az időbeli eltérés a támadás végrehajtása és az elkövető lakóhelyének lerombolása között, annál kisebb a házrombolás elrettentő hatása,” – írta Baron – “és elrettentő hatás hiányában az az elkerülhetetlen benyomás, hogy a ház lerombolását csak büntető intézkedésként hajtanák végre”.

Azzal is indokolták a döntést, hogy Etouna családját nem vádolták zsidók ellen irányuló merényletben való részvétellel, vagy annak ismeretével, és utólag sem támogatták a merényletet.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz