Palesztin Hatóság: az annektálás az oslói megállapodás végét jelenti

Júdea és Somron (Ciszjordánia) egyes részeinek tervezett izraeli annexiója az 1993-as oslói megállapodás végét jelentené – hangsúlyozta a Palesztin Hatóság (PH) a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróságnál beterjesztett, pénteken közzétett állásfoglalásában.

A PH szerint a tervezett annexió lényeges szerződésszegést valósít meg a felek viszonyában, ami semmissé teszi az oslói megállapodás megmaradt elemeit és minden további egyezményt a felek között.

Mahmud Abbasz palesztin elnök május 20-án bejelentette, hogy a Palesztin Hatóság érvénytelennek tekinti az Izraellel és az Egyesült Államokkal aláírt összes megállapodást, ideértve a biztonsági egyezményeket is, mert Izrael Júdea és Somron részeinek annektálását tervezi.

Abbász ezzel összefüggésben említette az oslói megállapodást is, a hágai székhelyű törvényszék azonban a palesztin álláspont tisztázását kérte az ügyben.

A Nemzetközi Bíróság főügyésze ugyanis vizsgálatot szeretne indítani a palesztin területeken elkövetett lehetséges háborús bűncselekmények miatt. A törvényszéknek azonban még meg kell állapítania van-e egyáltalán joghatósága, Izrael ugyanis nem ismeri el a Nemzetközi Bíróság illetékességét.

Az oslói megállapodás és az 1990-es években született egyezmények határozzák meg a Palesztin Hatóság politikai, gazdasági és biztonsági viszonyát Izraellel.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök július 1-től kezdődően meghirdette mintegy 130, az 1967-ben Jordániától elfoglalt Júdea-Somronban létrehozott izraeli település, valamint a Jordán-völgye fölött az izraeli fennhatóság kiterjesztését. A kormányfő Donald Trump amerikai elnök vitatott, palesztinok által elutasított közel-keleti béketervére hivatkozik.

Az ENSZ több tagországa arra szólította fel Izraelt, hogy álljon el az elképzelésétől. Franciaország, Belgium, Németország és Észtország közös nyilatkozatban erősítette meg, hogy – hacsak az izraeliek és a palesztinok közösen másképp nem döntenek – továbbra is az 1967-ben megállapított határokat tekintik érvényesnek. A nyilatkozat aláhúzza azt is, hogy az annektálás ellentétes lenne a nemzetközi joggal, valamint kiáll a kétállami megoldás mellett, amelyet a béke egyetlen lehetőségének nevez.