Az együttműködés felfüggesztése az orvosi kezelés végét is jelenti

Sok palesztin számára az Izraellel folytatott együttműködés felfüggesztése egyben orvosi kezelésének végét is jelenti – jelentette a Haaretz.

Izraelben az alapvető orvosi ellátás igénybevételéhez a Ciszjordániából és a Gázából származó palesztinoknak engedélyre van szükségük, de a Palesztin Hatóság (PH) az összes kommunikációt felszámolta Izraellel, tiltakozásul a július elsejére tervezett annektálás ellen.

A betegek elmondása szerint az árutovábbítást és koordinációt végző palesztin szervezetek abbahagyták a kilépési engedélyek iránti kérelmeik közvetítését az arra illetékes izraeli hatóságokhoz. Ezenkívül a Palesztin Egészségügyi Minisztérium megtagadja a Ciszjordániából és a Gázából származó betegek izraeli kórházakban való kezeltetését, és nem fog igazolást kiállítani az izraeli kezelés fizetségéért. Ennek eredményeként az izraeli kórházak megtagadják a transzplantált betegek kórházi ápolását, akiknek az operáció utáni rehabilitáció céljából vissza kéne térniük hozzájuk.

Mindkét szervezet megjegyzi, hogy a gázai betegek számára a helyzet rendkívül súlyos, mivel többségük Izraelben, a Ciszjordániában vagy Kelet-Jeruzsálemben kap kezelést, de belépési engedélyük kérésére hivatalos palesztin ügynökséget kéne igénybe venniük.”

“A koronavírus és a koordináció leállítása előtt is nehéz volt, de most egy olyan szörnyű helyzetről beszélünk, amikor a legkiszolgáltatottabbak fizetik meg az árát a koordináció leállításának akik a legkevésbé sem felelősek a kialakult helyzetért” – mondta Samir Zaqout, az Al Mezan Központ munkatársa. Továbbá hozzátette, hogy június eleje óta szervezete alternatív csatornát működtet, mely a kérelmeket, a kerületi koordinációs és összekötő hivatalhoz közvetlenül, az Erezi átkelőhelyen nyújtja be. Ez precedens, mivel ez az első alkalom az Oslói megállapodás óta, hogy a gázai lakosok kilépésének koordinálását egy privát gázai ügynökség kíséreli meg, amely nem kapcsolódik a PH-hoz. Zaqout azt is elmondta, hogy az így feldolgozható kérelmek száma nagyon kicsi – napi körülbelül öt –, és sajnos szervezete nem tudja felváltani a PH-ot.