Izrael augusztustól újraindítja idegenforgalmát Görögországgal és Ciprussal

Gabi Askenazi külügyminiszter és Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök a Ben Gurion repülőtéren - fotó: Gabi Askenazi Twitter-oldala
Gabi Askenazi külügyminiszter és Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök a Ben Gurion repülőtéren - fotó: Gabi Askenazi Twitter-oldala

Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Kyriakos Mitsotakis görög kormányfő keddi jeruzsálemi megbeszélésén bejelentették, hogy Izrael augusztustól újraindítja az idegenforgalmat Görögországgal és Ciprussal.

A két kormányfő a koronavírus-járvány okozta idegenforgalmi válságról tárgyalt a Covid-19 megjelenése óta rendezett első izraeli kormányfői szintű találkozón, amelyre a görög miniszterelnököt elkísérte hat minisztere is.

Netanjahu kiemelte a két mediterrán ország kiváló kapcsolatait, és elmondta, hogy Izraelben eddig 302, Görögországban pedig 184 ember vesztette életét a fertőzés okozta betegségben.

Mitsotakis hangsúlyozta a két ország erős partneri viszonyát, és célját, hogy Görögországot megnyissa a turisták előtt; a vendégek biztonsága érdekében szigorú iránymutatásokat vezettek be.

Netanjahu rámutatott az együttműködés szerteágazó lehetőségeire a biztonsági és kiberbiztonsági, valamint a hírszerzési kapcsolatoktól a kulturális és az idegenforgalmi, valamint az energetikai kooperációig.

Jeruzsálemben többek között megvitatták az iráni nukleáris fenyegetést, a térségben a közelmúltban bekövetkezett fejleményeket, Irán katonai jelenlétét Szíriában és más biztonsági kérdéseket, valamint az államok közötti stratégiai kapcsolatok fejlesztését, ideértve a hadseregek közötti kapcsolatokat.

A megbeszéléseken a Háárec című újság értesülése szerint beszélnek Donald Trump amerikai elnök palesztin-izraeli viszályt rendezni hivatott béketervéről, és Izrael azon szándékáról is, hogy július 1-től annektálja a Trump-tervben megengedett ciszjordániai területeket, valamint a két ország közötti közös gázvezeték építkezéséről is értekeztek.

Görögország az izraeliek egyik legkedveltebb nyaralóhelye, évente mintegy 1,2 millió izraeli turista szokott ellátogatni az országba.

A görög kormányfő olyan izraeli befektetők csoportjával is találkozik, akik már jelenleg is aktívak Görögországban, vagy ott szeretnének befektetni. Mitsotakis találkozott Beni Ganz védelmi miniszterrel is, aki a koalíciós egyezmény rotációs megállapodása szerint másfél év múlva várhatóan az ország kormányfője lesz.

Mitsutakis először jár külföldön a koronavírus-járvány kitörése óta. Jeruzsálembe elkísérte a védelmi, a külügy, a környezetvédelmi, az energiaügyi és vízügyi, a befektetési, a digitális kormányzási és kibernetikai miniszter, valamint az innovációért felelős miniszterhelyettes.

Aszaf Zamír, az új kormány idegenforgalmi minisztere külön megbeszéléseket folytatott görög kollégájával, Harris Theohrisszal. Beszéltek a repülőterek megnyitásáról egymás felé és az idegenforgalom helyreállításáról mindkét országban.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.