Vérvörösre festették tiltakozók Petach Tikván a Trump téren álló szökőkút vízét

“Vérrel fogunk fizetni az annektálásért” - fotó: rendőrségi szóvivő
“Vérrel fogunk fizetni az annektálásért” - fotó: rendőrségi szóvivő

Vérvörösre festették éjszaka ismeretlenek a Petach-Tikván található Trump téren a szökőkút vízét a ciszjordániai annektálás elleni tiltakozásként – jelentette hétfőn az izraeli katonai rádió.

“Vérrel fogunk fizetni az annektálásért” – írták a téren a kőre festett graffitin a tiltakozók, hogy felhívják a figyelmet a július elsejére tervezett, a Donald Trump amerikai elnök béketerve alapján Izraelnek ígért ciszjordániai területek bekebelezésének veszélyeire.

Donald Trumpról egy évvel ezelőtt neveztek el teret Petach-Tikván hálából a Benjamin Netanjahu nevével fémjelzett izraeli politika támogatásáért, és az amerikai nagykövetség a fővárosként elismert Jeruzsálembe költöztetéséért Tel-Avivból.

“Az annektálás biztonsági és gazdasági katasztrófát fog eredményezni, mindezt olyan politikusok miatt, akik a tűzzel játszanak a gazdasági válság idején a polgárok rovására” – nyilatkozta a tiltakozás egyik szervezője a 12-es kereskedelmi televízió honlapjának.

Közben Beni Ganz védelmi miniszter, a koalíciós egyezmény szerinti leendő kormányfő, azt mondta Avi Berkowitznak, Donald Trump amerikai elnök Izraelbe küldött tanácsadójának, hogy az annektálásra megnevezett július elseje nem “szent dátum”.

- Hirdetés -

“Jelenleg az egyetlen szent dolog az emberek visszajuttatása munkahelyeikre, és a koronavírus kezelése” – mondta Ganz az amerikai küldöttnek. “A diplomáciai lépések előmozdítása előtt az izraelieknek sikeresen vissza kell térniük munkájukhoz, hogy újból megélhetéshez jussanak. Az izraeli állampolgárokat a koronavírus aggasztja, és elvárják a kérdés alapos és azonnali rendezését” – tette hozzá a Jediot Aharonot című izraeli lap tudósítása szerint.

Egy közelmúltban végzett izraeli közvélemény-kutatás szerint a megkérdezett izraeliek 26 százaléka támogatja az annektálást, míg 40 százalékuk a “két népnek két államot” tervező megoldást részesíti előnyben, 22 százalékuk az “egyoldalú leválást”, a gázaihoz hasonló kivonulást, 13 százalékuk pedig a jelenlegi helyzet fenntartását tartaná helyesnek.

Egy másik, június elején készült felmérésben arra a kérdésre, hogy mi a kormány legfontosabb feladata, az összes válaszadónak csak 4 százaléka mondta, hogy az annektálás, míg 69 százalékuk a koronavírus-járvány gazdasági következményeinek mérséklését jelölte meg.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök egy amerikai evangélistákhoz címzett beszédében hétfő hajnalban felhívta a Palesztin Nemzeti Hatóságot, hogy kezdjen tárgyalásokat Donald Trump béketerve alapján, és kijelentette, hogy ő és kormánya kész az egyeztetésre.

A palesztin vezetés korábban számos alkalommal elutasította a teljes Trump-tervet, elfogultnak nevezve azt Izrael irányában, és megszakította minden kapcsolatát a Fehér Házal, valamint az annektálásra készülés miatt Izraellel is.

Benjamin Netanjahu a Kék-Fehér párttal kötött koalíciós egyezményben kikötötte, hogy július 1-jétől kiterjeszti az izraeli fennhatóságot mintegy 130, Ciszjordániában 1967 után felépített izraeli településre, valamint a Ciszjordánia területének körülbelül egynegyedét adó Jordán-völgyre.

A bírálók szerint ez a lépés gyakorlatilag lehetetlenné tenné egy életképes palesztin állam létrehozását Izrael mellett, noha a nemzetközi diplomáciában széles körben továbbra is ezt tekintik az izraeli-palesztin viszály egyetlen lehetséges megoldásának.

- Hirdetés -