Így hiúsult meg a második hullám megfékezése

A Jediot Aharonot pénteken leleplezésre készül. Azt írják, hogy áprilisban a légierő tisztjei kidolgoztak egy tervet a járvány esetleges újabb hullámának megakadályozására, de az egészségügyi minisztérium kedden lemondott közegészségügyi vezetője, Szigal Szadecki professzor asszony és beosztottjai mindent megtettek, hogy semmi se legyen a tervekből.

Az erről szóló oknyomozó riportot kedden elküldték hozzá, és választ kértek számos, abban felmerült kérdésre. Ekkor jelentette be lemondását.

A tartalékos Uri Zeifert repülős tiszt által kidolgozott terv létrehozott volna egy szervezeti egységet, amely gondoskodott volna róla, hogy minden új fertőzött 48 órán belül közvetlen környezetével, és a vele kapcsolatba kerültekkel együtt izolálva legyen, elvágva ezzel a továbbfertőzés láncolatát. A Szadecki elkaszálta új szervezet élén nem az egészségügyi minisztérium hivatalnoka állt volna, hanem egy döntéshozó hatalommal felruházott, kívülről érkezett felelős.

Szadecki nem volt egyedül a védekezés hatékony szerveződésének megakadályozásában: a 13-as tévé kedd esti beszámolója szerint ugyanezt tette Netanjahu is. A kormányfő a Moszad hasonló javaslatát utasította el áprilisban.

A hadsereg által is támogatott Moszad-javaslat szerint egy politikai érdekektől független “korona cár” felügyelte volna a történéseket. Az indítvány azt célozta, hogy az izraeliek folytathassák napi rutinjukat a vírus folyamatos jelenléte ellenére is. A rendszer felismerte volna a vírus gócpontjait, majd hatékonyan közbelépett volna, de csak a szükséges helyeken. Számítógépes rendszert akartak kialakítani a fertőzésekkel és a karanténban lévő személyekkel kapcsolatos adatok begyűjtésére, zónákra osztották volna Izraelt a fertőzési arányuk alapján.

Netanjahu a tervet eltemette irodája egyik polcán a tévé tudósítása szerint. A miniszterelnök ehelyett az ő embereiből álló nemzetbiztonsági tanácsa által kidolgozott terv mellett tette le a voksot, de annak végrehajtása irányában sem tett semmiféle lépést.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.