Több mint 10 000 ember tüntetett Tel-Avivban – 20 letartóztatott

Egyéni vállalkozók, munkanélküliek ezrei, akiket anyagilag súlyosan érintettek a koronavírus-járvány alatti korlátozások, pénzügyi támogatást követeltek szombaton Tel-Avivban.

A megmozdulás annak ellenére megszerveződött, hogy a kormány mindent megtett a tiltakozás leállítására, egyebek között egy csütörtökön nyilvánosságra hozott segélycsomaggal is.

A kormányfő Benjamin Netanjahu, valamint Jiszrael Kac pénzügyminiszter pénteken még tárgyalt is az egyéni vállalkozók, az üzlettulajdonosok és a munkanélküliek képviselőivel.

Netanjahu azt mondta, hogy a tervet jóváhagyásra beterjesztették a jövő heti kormánykabinet elé, ezt követően a támogatásokat azonnal átutalják az egyéni vállalkozóknak és üzlettulajdonosoknak.

A tüntetők azonban nem hisznek az ígért terv megvalósulásában, és nyomást akartnak gyakorolni a kormányra, amíg lehet. A szombati megmozdulás egyik résztvevője a Tizenkettes tévécsatornának azt mondta, akkor hagyják abba a tiltakozást, ha az ígért pénz már a bankban van.

- Hirdetés -

Izraelben a munkanélküliség jelenleg 21 százalékos.

A rendőrség, miközben az országban egyre több a vírusfertőzött és várható a járvány második hulláma, elővigyázatosságból 1800 főben maximálta a megmozdulás résztvevőinek számát. Ennek ellenére ennél sokkal többen vonultak az utcára.

A tüntetés vége felé összecsapások törtek ki a tüntetők és a rendőrség között. A tiltakozók több kereszteződésben az útra ülve, testükkel akadályozták a forgalmat. A rendőrök 20 tüntetőt letartóztattak.

Az izraeli kormány pénteken öt városban, közte Jeruzsálemben, újra bevezette a kijárási tilalmat. Az egészségügyi minisztérium szombat este megerősítette, hogy az elmúlt 24 órában 1360 újabb fertőzéses esetet regisztráltak.

A bírálatok különösen Netanjahut érintik azért, ahogyan a koronavírus-járványt kezelte az országban. Kritikusai azt vetik a kormány szemére, hogy túl hamar lazított a járványügyi korlátozásokon, és nem tudott felkészülni a járvány egy második hullámára.

- Hirdetés -
FORRÁSMTI