Arab bojkott az LMBTQ-t támogató názáreti tahini-gyár termékei ellen

Dzsulia Zahar, az El Arz cég tulajdonosa és igazgatója - fotó: Zaher abu Elnaser / El Arz
Dzsulia Zahar, az El Arz cég tulajdonosa és igazgatója - fotó: Zaher abu Elnaser / El Arz

Több arab közösség bojkottot hirdetett az El Arz názáreti tahini gyártó cég ellen, amiért a cég egy arab LMBTQ ifjúsági segélyvonalat támogat. Az El Arz 2020 június 1-én jelentette be, hogy a társadalmi szerepvállalás jegyében úgy döntött, hogy bevételéből támogatja egy arab nyelvű segélyvonal létrehozását LMBTQ fiatalok számára.

A cég az egyik legnagyobb tahini gyártó egész Izraelben, és az első arab tulajdonban lévő izraeli cég, amely nyíltan támogat LMBTQ szervezetet. Több konzervatív csoport az El Arz termékeinek bojkottálására szólított fel, melyre válaszul a tulajdonosok megduplázták a támogatás összegét.

“Mi, az El Arz tahini család tagjai egyformán szeretünk minden embert, nemre, bőrszínre, vallásra, szexuális orientációra és identitásra való tekintet nélkül. Az étel összekapcsol, csakúgy, ahogy mi is. Maradunk, amilyenek eddig is voltunk, az ajtónk nyitva áll mindenki előtt, és nem tűrjük, hogy nálunk bárkit is hátrányos megkülönböztetés érjen” – nyilatkozták a cég vezetői.

Muhammad Zoabi názáreti meleg-arab-vegetáriánus aktivista felhívására LMBTQ emberek Izrael szerte fotózzák magukat El Arz tahinival és posztolják a képeket a közösségi médiában, hogy az El Arz tudatos társadalmi szerepvállalását támogassák.

Néhány arab-izraeli politikus is szót emelt a bojkott ellen, bár az LMBTQ közösség közvetlen megnevezése nélkül. “A pohár félig tele – a meleg közösségről beszélünk! Az LMBTQ közösség annyi éven át tartó kirekesztése és elszigetelődése után ez elismerése annak, hogy a közösségünk létezik a falvakban, és hogy vannak barátaink, támogatóink. Ez egy fantasztikusan nagy dolog” – írta Hanin Majadli arab származású tanár a Facebook oldalán.

Bár az izraeli-arab közösségek többnyire erősen konzervatívak, az LMBTQ arab-izraeliek lassan láthatóvá válnak, és fontos szereplői lesznek a közéletnek. A májusban elhunyt, queer identitása ellenére is népszerű táncművész, Ayman Safiah temetése is jó példa erre a változásra.

Az Egyesült Lista vezetője, Ayman Odeh csütörtökön egy Facebook posztban azt írta, hogy az El Arz elleni kampányt a vetélytársak indították, arabok és zsidók. A képviselő képmutatónak tartja az El Arz bojkottját, amíg izraeli cégek mindenféle következmény nélkül támogatják a telepeseket és a hadsereget.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.